Пътят на Ана де Армас от кубинска емигрантка до ролята на Мерилин Монро в "Блондинка", чиято световна премиера се състоя във Венеция в четвъртък, е като от клишето за американската мечта.

Родена в Куба през 1988 г., Армас пристига в Съединените щати на 20 години, без да знае и дума английски, за да се превърне в една от най-търсените актриси в Холивуд. Отличителният ѝ външен вид и ролята ѝ на „ритаща задници“ във филма за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" и блокбъстъра на Netflix "Сивият човек" я превърнаха в главно лице на първите страници на вестниците. Но "Блондинка" изпитва истинските ѝ актьорски умения.

Адаптиран по полуизмислената биография на Джойс Карол Оутс, филмът навлиза дълбоко в детските травми, сексуалните посегателства и експлоатацията, които стоят зад съблазнителния, сексуализиран образ на иконата.

Снимка: Getty Images

"Аз съм кубинска актриса. В кой свят бих могла да си представя, че това ще се случи? Никога", казва Армас пред "Лос Анджелис Таймс" за ролята.

Армас не е била първия избор, като при излизането на трейлъра това лято в интернет се появиха оплаквания от лекия ѝ кубински акцент.

Изследователите на Монро обаче адмирират изпълнението ѝ, като заявяват, че Армас "улавя блясъка, човечността и уязвимостта на Мерилин".

Армас прекарва девет месеца с вокален педагог, опитвайки се да постигне уникалната интонация на емблематичната актриса.

Снимка: Getty Images

Брад Пит, който е продуцент на филма, споделя пред „Entertainment Tonight“: "Работата по филма продължи 10 години. Едва когато открихме Ана, успяхме да го завършим. Тя е феноменална в него. Това е трудна роля."

Армас прекарва детството и юношеството си в Куба. На 14 г. постъпва в театрално училище, две години по-късно се снима в първия си филм, а на 18 г. заминава да прави кариера в Мадрид, където бързо получава престижна роля в телевизионното предаване "El Internado". Когато през 2006 г. се решава да замине за Холивуд, ѝ трябват четири месеца интензивни езикови курсове, за да усвои английския език. След поредица от второстепенни роли, големият ѝ пробив идва с роля в научно-фантастичното продължение "Блейд Рънър 2049" от 2017 г., заедно с Райън Гослинг.

Но това, което я издига до статута на А-листата и ѝ носи номинация за "Златен глобус", е изпълнението ѝ в загадъчния филм за убийство "Вади ножовете“ с Даниел Крейг. Това води и до кратката ѝ, но крадяща публиката роля в "Смъртта може да почака".