Рано сутринта на 5 август 1962 г. Мерилин Монро е открита мъртва в дома си. Новината се разпространява мълниеносно и в следващите дни вестниците по целия свят правят рекордни продажби. Всички искат да знаят как и защо е починала звездата - едва на 36-годишна възраст.

Тази година се навършват 60 години от трагедията, но обстоятелствата около смъртта на актрисата продължават да тънат в мистерия и конспиративни теории.

Снимка: imdb.com

Събитията от 4 август и разследването на смъртта на Монро са темата на нов документален филм, който отново повдига въпроса убита ли е Мерилин Монро. За съжаление "Мистерията на Мерилин Монро", който е с продължителност 101 минути, само разпалва любопитството, но не може да даде задоволителен отговор.

Каква е официалната причина за смъртта на Марилин Монро?

Официалното заключение е, че актрисата сама е решила да сложи край на живота си, като е взела свръхдоза барбитурати - вещества, които действат като депресант на централната нервна система срещу безпокойство и за обезболяване. Открита е от икономката си, която веднага е повикала лекар, но вече е било твърде късно, за да може жената да бъде спасена.

Снимка: Getty Images

Тялото на Мерилин Монро е открито от личния ѝ лекар в 3:30 часа сутринта, след като служители в дома на голямата холивудска звезда забелязват, че в стаята ѝ света, а вратата е заключена.

На следващата страница може да откриете несъответствията в историята за смъртта на Мерилин Монро и какви са конспиративните обяснения за случилото се >>>

Несъответствията в официалната версия

Във филма „Мистерията на Мерилин Монро“ чуваме показания от вдовицата на PR мениджъра на актрисата. Според нея съпругът ѝ е бил свидетел на отнасянето на тялото на Мерилин Монро, което се е случило по-рано от официално обявеното.

Снимка: Getty Images

Още по-любопитно е, че според него тя е била все още жива, когато е качена в линейката и е починала някъде по пътя към болницата, а не в дома си, както се твърди.

Снимка: Getty Images

Според източниците на създателите на филма, Мерилин е твърдяла, че е влюбена и ще се омъжи за Робърт Кенеди – главният прокурор на САЩ и брат на президента Джон Кенеди. Робърт е бил при нея в деня преди смъртта ѝ и свидетели твърдят, че двамата са се карали.

Може ли Мерилин Монро да е убита – конспиративни теории

Така филмът повдига 60-годишния въпрос: Възможно ли е смъртта на Мерилин Монро да не е самоубийство? Кой има интерес от това?

През годините се появяват няколко конспиративни теории, които обясняват защо Мерилин Монро може да е била убита.

  • Две години след смъртта на актрисата, антикомунистът Франк Кейпъл публикува статията „Странната смърт на Мерилин Монро“, в която обвинява за смъртта ѝ сочените от него за комунисти Робърт Кенеди и Франк Милър, третият съпруг на Монро. Според Кейпъл Мерилин е имала връзка с Кенеди, която той е искал да скрие и затова е организирал убийството на актрисата, което обаче е трябвало да изглежда като самоубийство.
  • През 1973 г. писателят Норман Майлър публикува книгата си „Мерилин: Биография“, в която твърди, че е възможно актрисата да е била убита от ФБР или ЦРУ, за да бъдат сплашени семейство Кенеди – по късно и Робърт и Джон Кенеди са застреляни.
  • През 1982 г. частният детектив Майло Сперджилио публикува книгата „Мерилин Монро: Прикриване на убийство“, в която твърди, че актрисата е убита от профсъюзния водач Джими Хофа и мафиота Сам Джанкана. Според Перджилио Монро е имала дневник, в който е била записала тайни, които биха могли да компрометират семейство Кенеди и затова е била убита. Детективът казва, че има информация за наранявания по тялото на актрисата, които не са били отбелязани в официалните доклади.

Снимка: Getty Images

Заради съмненията в причината за смъртта на Мерилин Монро, през 1982 г. се провежда ново разследване, което не успява да открие нищо подозрително и официалната версия остава непроменена – актрисата се е самоубила. Мерилин Монро е била подложена на голям стрес, страдала е от депресия и се е борила с пристрастеността си към опиати. Въпреки това стотици хора продължават да се съмняват.