На 11 август на сцената на площад "Н. Й. Вапцаров" в Банско ще пее голямата джаз изпълнителка Йълдъз Ибрахимова, заедно с биг бенда "Орлите на джаза" с диригент Мурат Аксой. Родена в България и получила образование в Музикалното училище и Музикалната академия в София, Йълдъз живее повече от 20 години в Турция.

Избира да пее джаз - "музиката на свободния дух", както обича да казва и става една от най-популярните и успешни български джаз певици с необикновено широк гласов диапазон и забележителна вокална техника. Днес репертоарът й е твърде разнообразен и включва пиеси от съвременни джаз композитори, български, турски и цигански фолклорни песни, както и руски романси.

През 1998 г. печели наградата на турското списание "Jazz" за вокалист на годината. Същата година е удостоена с приза "Баларт" на сдружение "Българска духовност" - за изключителен принос в приобщаването на балканската култура към световната. Носител е на най-голямата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България - "Кристална лира". А на Световния форум за екология и социално развитие в Йоханнесбург - Южна Африка през 2002 е специален посланик на ООН. Едно от последните признания е наградата за изключителен принос в развитието на джаза, както и за най-добра промоция на джаз за 2009 г. от Международния джаз фестивал "Нишвил".

Още изпълнители, включени в концерта тази вечер са:

Балаж Бади квартет (Унгария)

Кармен Соуза “На живо в Лагни” (Португалия)

Ефтекасат (Египет)

Програмата за оставащите дни от Банско Джаз Фест 2015 може да прочете тук>>>

Ако не можете да чуете великолепния й глас на живо, чуйте 9 уникални изпълнения на Йълдъз Ибрахимова:

Йълдъз Ибрахимова изпълнява "Тъжна песен за любовта" на Рене-Луи Барон, франски музикант (кларинет, пиано), певец, музиколог, автор на текстове   

 

  Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и Петър Ралчев

 

"Марджанджа" в изпълнение на Йълдъз Ибрахимова

 

Йълдъз Ибрахимова - "Хабанера"

 

"Две гитари" - Йълдъз Ибрахимова

 

"Лале ли си, зюмбюл ли си" - Йълдъз Ибрахимова

 

Йълдъз Ибрахимова "Summertime" от Гершуин

 

"My Man's Gone Now"- Йълдъз Ибрахимова  

 

Йълдъз Ибрахимова изпълнява “Sophisticated Lady” от Дюк Елингтън