През май в Гьоте-институт България дава начало на проекта си „Гьоте Филм Фокус“. Първото си издание на филмовата поредица е със заглавие „Преплитане: Ново кино от България и Финландия“. В нея е събрано  най-актуалното от българското и финландско игрално и документално кино, като подборът е на режисьора Тонислав Христов.

Множество културни, политически и социални аспекти различават България и Финландия. Но дали въпросът за разбирането на понятието „свобода“ също е един тях? Чрез погледа на българския документален режисьор и сценарист, живял и творил в двете страни, кинопрограмата на „Гьоте Филм Фокус“ ще се опита да изрази „преплитането“ на представите за свободата. 

Пощальонът

Програмата ще бъде открита с филма „Пощальонът“, а след прожекцията публиката ще има възможността да участва в дискусия с Тонислав Христов.

Филмите ще бъдат прожектирани на оригиналния език и с английски субтитри, в културен център G8 в София. Преди всяка прожекция ще бъде представена специална селекция от късометражно кино от България и Финландия.

Българските филми ще са със свободен вход, а за финландските прожекции могат да бъдат закупени билети на касите на G8. Повече информация за кинопрограмата „Преплитане“ ще намерите в сайта на Гьоте-институт, под рубрика Събития или на фейсбук страницата.

Тонислав Христов

Тонислав Христов е български сценарист, режисьор и продуцент, дипломиран в университета “Метрополиа” в Хелзинки. През 2009 г. участва в престижния документален кампус на “Берлинале”, а през 2012 г. завършва европейската програма за продуценти и режисьори „Documentary Campus Masterclass“. Филмите му участват в най-известните кинофестивали по света: от ИДФА в Амстердам до Трибека в Ню Йорк, и се ползват с международно признание. Присъстващият в програмата на Гьоте-институт филм - “Пощальонът”, е номиниран за най-добър международен документален филм на известният „Сънданс Фестивал“ в САЩ, а най новият му проект “Тайният живот на Вера” бе показан с европейска премиера на „Берлинале“ и наскоро бе отличен за най-добър документален филм на 23-тото издание на София филм фест.

Филмовата програма с фокус върху България и Финландия е продължение на сътрудничеството между София и Хелзинки по общоевропейската инициатива „Freiraum“ (Свободно пространство) на Гьоте-институттите в Европа, целяща културния обмен и разширяването на общият мироглед за свободата в Европа днес.

*** *** ***

Програма на прожекциите в културен център G8

07.05. | 19:00 ч.| Вход с билети: 7 лв.
Hyvä postimies / Пощальонът ‒ реж. Тонислав Христов, Финландия/България ‒ 2016, документален, 82'

08.05. | 18:30 ч.| Вход с билети: 7 лв.
Miekkailija / Фехтовачът ‒ реж. Клаус Хярьо, Естония/Финландия/Германия, 2015, игрален 100'

09.05. | 19:00 ч. | Вход безплатен
Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син ‒ реж. Иглика Трифонова, България/Швеция/Холандия, 2015 игрален, 105'

10.05. | 19:00 ч.| Вход с билети: 7 лв.
Tyttö nimeltä Varpu / Малко крило ‒ Финландия, реж. Селма Вилхунен, 2016, игрален, 100'

11.05. | 19:00 | Вход безплатен
Асансьор за пациенти ‒ реж. Иглика Трифонова, България, 2017, игрален, 89'

12.05. | 19:00 | Вход безплатен
Миниатюра за пиано ‒ реж. Елдора Трайкова, България, 2017, документален, 61'