Традиционната рубрика на София Филм Фест "Киното днес" включва последните филми на големите майстори на световното кино. Есенното издание ще отговори на най-високите очаквания на публиката в столицата.

"МЪРТВИТЕ НЕ УМИРАТ" на Джим Джармуш откри фестивалът в Кан през 2019. Част от специалистите определят филма като дръзка хипстърия, зомби-комедия за апокалипсис, представен с ясното съзнание, че той е неизбежен – и сме си го навлекли ние! Препратките към изпразненото от смисъл съвремие на средностатистическа Америка, както и на цялото човечество, са очевидни и не малобройни. Актьорският екип, както винаги във филмите на Джармуш, е великолепен - Бил Мъри, Адам Драйвър, Клои Севини, Тилда Суинтън, Стив Бушеми, Дани Глоувър, Селена Гомес, Остин Бътлър, RZA, както и музикалните икони Иги Поп и Том Уейтс. Този филм е направо задължителен.

"ДИЕГО МАРАДОНА" е дело на отличените с награди "Оскар" и БАФТА автори на "Айртон Сена" и "Ейми" - режисьора Асиф Кападия и продуцента Пол Мартин. Филмът е създаден с пълното съдействие на футболиста, който е предоставил над 500 часа непоказвани досега кадри от личния си архив. 

"ЗА БЕЗКРАЙНОСТТА" със "Сребърен лъв" за режисура от Венеция 2019 ще зарадва феновете на Рой Андершон и шведското кино. Чрез най-новата си творба Андершон добавя размисли върху красотата и жестокостта на нашата реалност, а зрителите наблюдават действието подобно на пътуване в нечий сън. Филмът е едновременно ода и елегия, калейдоскоп на човечността, както и безкрайна история на уязвимостта на самото съществуване…

Носителят на "Златна мечка" от Берлинале 2019 "СИНОНИМИ" на Надав Лапид е копродукция на Франция, Израел и Германия – проследена е историята на млад израелец, бивш войник, който бяга в Париж, за да скъса с корените си. Режисьорът избира за ролята актьор с подобни преживявания и житейски път - Том Мерсие. Синонимите са манията и маската на неговия герой. Той е в Париж с намерението да се превърне в някой друг, да избяга от себе си. В крайна сметка филмът безмилостно разрушава опита на индивида да си изгради идентичност. 

Филмът на италианския майстор Марко Белокио - "ПРЕДАТЕЛЯТ", участвал в конкурса в Кан, разказва за живота на т.нар. "бос на двата свята" Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Стилната работа на режисьора и изпълнението на актьора Пиерфранческо Фавино са в основата на успеха на филма, който представя неуморимия Белокио в най-добра форма.

Непосредствено преди официалното откриване на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН, на 24 септември киноманите ще имат възможност да видят на ОТКРИТО в пространството "София Съмър Фест" шедьовърът на на Понг Чун-Хо "ПАРАЗИТ". Абсолютният фестивален хит на 2019, носител на "Златна палма" от Кан’19 и четири награди Оскар е седмият пълнометражен филм на прочутия корейски майстор. С 266 награди и 238 номинации, сред които "Златен глобус" за чуждоезичен филм, две награди БАФТА – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий, "Паразит" е позициониран на 29 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb. 

Най-новият филм на именитата полска режисьорка Агнешка Холанд "ШАРЛАТАН" бе представен в Берлин, непосредствено преди пандемичната криза да обхване света. Време е българските зрители да го видят на голям екран – сюжетът е конструиран върху реални събития, а историята проследява един мъж с изключителни способности, който трябва да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. 

С най-новия си игрален филм легендарният Вернер Херцог завладява нови територии, смесвайки реалистичния стил на своите документални филми и безпощадно новаторския си киноезик в "СЕМЕЙНА РОМАНТИКА ООД", чието действие се развива в Япония. Негов съмишленик и главен актьор е Юичи Иши, действителен изпълнителен директор на "Family Romance" – компания, даваща под наем човешки заместници, които клиентите могат да използват за всякакви нужди. Сам изпълняващ ролята и на оператор, Херцог за пореден път запечатва болезнената връзка на индивида с обществото, която звучи свръх-актуално.

Сред филмите от селекцията "КИНОТО ДНЕС" в програмата на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН са още "Извинявайте, че не ви намерихме" на Кен Лоуч, "Последният час на господин Кол" на Дорон Еран, "Държавно погребение" – филмът на Сергей Лозница за погребението на Сталин, "Клир" на Войчех Смажовски, както и номинираният за "Златна палма" от Кан 2019 нов филм на Дяо Инан "Езерото на дивата гъска". 

Също в тази програма е и творбата на Милчо Манчевски "ВЪРБА", с която се открива есенното издание на СФФ в пространството "София Съмър Фест" на 25 септември.