Най-новата творба на Милчо Манчевски - "Върба" (Willow), проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини. 

Снимка: Върба

Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството. Нишките на отделните сегменти са преплетени в едно цяло през деликатни, повтарящи се мотиви. 

Снимка: Върба

В този визуално пищен филм актьорското присъствие на младата звезда Сара Климоска, Наталия Теодосиева, Ненад Нацев, както и на изключителната Камка Тоциновски ("Пънкът не е мъртъв") е забележително и приковават вниманието на зрителите. 

Снимка: Върба

"Върба" е копродукция на Северна Македония, Унгария, Белгия и Албания. 

Милчо Манчевски е роден през 1959 г. в Скопие, като завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световноизвестни изпълнители, които печелят награди.

След номинациите за "Оскар" и "Златен лъв" във Венеция през 1994 г., неговият шедьовър "Преди дъжда" влиза в класацията "Най-добрите 1000 филма на всички времена", като печели и още 30 награди от международни фестивали. Малко след световния успех на "Преди дъжда", Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

Публиката на София Филм Фест познава още неговите филми - "Прах" (2001), "Сенки" (2007) и Майки" (2010), копродукции с българско участие, както и "Бикини Муун" (2017), повечето представени лично от режисьора.

Очаквайте срещата с Милчо Манчевски и неговия нов филм "Върба" на 24-тия София Филм Фест през септември.

Официалното откриване на фестивала е на 25 септември от 20:00 ч. на платформата София Съмър Фест. Същият ден от 18:30 ч. в кино Люмиер Лидл ще се състои още една прожекция на филма "Върба", за която ще важат всички билети, закупени за прожекцията на филма през март в Дома на киното след презаверка. Милчо Манчевски ще представи и двете прожекции.