Само два дни ни делят от кулминацията и развръзката в осмия сезон на “Гласът на България“ и вълнението нараства с всяка изминала минута. Шестимата финалисти, четиримата треньори, бенда, както и целия екип на музикалното шоу са в трескава подготовка за големия финал, който обещава да бъде „грандиозен“.

Двама от шестимата финалисти са от отбор Галена – славеят на българската народна музика Петя Панева и най-добрият певец сред таксиметровите шофьори – Георги Костадинов. Това дава голям шанс на поп-фолк звездата да триумфира с победител от своя отбор. Но с най-големи шансове за това си остава Мастър Лечев, който отива на финал с 3-ма изпълнители.

21-годишната Петя Панева от Варна бе участникът, който откри музикалния сезон. На „Кастингите на тъмно“ тя изпя народната песен „Аврам Зорница думаше“ и изправи четиримата ментори и публиката на крака. Изпълнението й вече се радва на близо 1,2 млн. гледания в официалния YouTube канал на „Гласът на България“.

Петя определя родителите си като най-важния фактор за влечението си към музиката и желанието ѝ да пробива напред. Младата певица прави сравнение със свои познати и връстници, които нямат същата подкрепа от родителите си и е много благодарна за своето семейство.

По време на „Нокаути“-те Петя отново потопи всички в красотата на българския фолклор с магичното си изпълнение на „Я, изгрей, изгрей“. Нейният талант й заслужи и последния стол в отбора на Галена, която сподели: “Петя, твоят глас разказва нашата история… И не е лошо да не забравяме, откъде сме тръгнали и кои сме, че имаме ценности, имаме традиции и не сме само интернет герои“. “Никога не бях чувала подобно пеене, подобна техника. Шокирана съм. Наистина! Тя не забравя корените си и това е нейната сила! Няма друга като нея, уникална е!”, впечатлена бе и Ищар.

В първите по рода си „Крос битки“ в българското издание на музикалния формат, които се проведоха миналата неделя, Петя се изправи срещу вероятно най-колоритния участник в тазгодишния сезон, а именно Даниел Стайков от отбора на DARA. Петя щурмува полуфинала с изпълнение на „Спомен“ и за пореден път пренесе треньорите и публиката в друго измерение с космическия си глас. Любо Киров смело заяви: „Петя, ти заслужаваш да бъдеш „Гласът на България“. А Галена през сълзи разказа, че наблюдава настроенията на феновете в социалните мрежи, където младата народна певица се оказва техен фаворит. „Ти имаш мисия, ти обединяваш един народ. И това е нашият народ – България! Ти си олицетворение на българщината!“, добави още тя.

Несъмнено сред най-впечатляващите кандидати за титлата е Георги КостадиновЗавършил Консерваторията, добруджанецът има зад гърба си множество фестивали и награди. Но живота му отрежда да изкарва прехраната си като таксиметров шофьор. И понеже съдбата обича смелите, го изпраща в „Гласът на България“, където днес той е един от основните претенденти за титлата.

При първата си поява във формата Георги беше изключително развълнуван и разкри, че излиза от зоната си на комфорт, тъй като не е пял от три години. Безапелационното му изпълнение на песента „A Song for You“ впечатли и четиримата треньори. Пеещият таксиметров шофьор първо бе в отбора на Мастър Лечев, но Галена го открадна по време на „Вокални двубои“. “Георги, ти днес си друг човек, защото единственият проблем в теб беше, че не си вярваш. Твоят талант е безспорен, твоят глас не е глас, то е гласище - огромно”, каза изпълнителката на „100 живота“, давайки на Георги стол в етап „Нокаути“.

Във визитката на вокалния майстор миналата седмица неговата любима Елена Кокорска сподели, че Георги коренно се е променил с участието си в „Гласът на България“ и е станал много по-щастлив. В директен сблъсък пеещият таксиметров шофьор се изправи срещу сърбина Стефан Здравкович от отбора на Любо Киров. Вотът на публиката отреди на Георги място на финала в сезон 8.

За тази крос битка добруджанецът бе избрал да изпълни „I’d Do Anything For Love“ и показа висш вокален пилотаж. Това представяне му заслужи силни аплодисменти и редица хвалби от треньорите. „Георги, ти си нов човек! Това беше прекрасно! Почувствах се като публика в мюзикъл!“. Неговият ментор Галена заяви: „Георги, ти направи това, което трябва да направи един артист – да повярва в себе си!“.

Гордият ментор Галена сподели в социалните мрежи снимка заедно с Петя и Георги. Описанието към публикацията гласи: „Благодарение на вас #ОтборГалена е на финал следващата неделя в @glasatnabulgaria. Аз съм убедена, че големият победител е на тази снимка и се вълнувам страшно много за последния концерт. Разчитам на вас!“.

До кулминацията на сезон 8 на „Гласът на България“ ни остават малко повече от 48 часа. Ще успеят ли Петя или Георги да докоснат сърцата на публиката за пореден път и дали някой от тях ще грабне титлата „Гласът на България“? Ще триумфира ли Галена с първа победа като ментор? Отговорът на всички тези въпроси – тази неделя на живо от 20 часа по bTV.

Още изпълнения от сезон 8 можете да гледате в официалния YouTube канал на „Гласът на България“.