Ако по празниците сте в София и не се притеснявате от пандемията, можете да разнообразите дългото стоене вкъщи с малко културен живот в операта.

На 19 декември от 16:00 часа е спектакълът „Трите прасенца“ по приказката на Братя Грим и с чудната музика на Александър Райчев.

На 20 и 27 декември от 11:00 ч. се играе детският концерт-спектакъл "Коледни малчугани“ – микс от различни приказни и оперни герои като Хензел и Гретел, Червената шапчица, Закачко от „Вълкът и седемте козлета“ и Папагено от „Вълшебната флейта“. В спектакъла звучат „Елхови лес“, „Аве Мария“ и „Тиха нощ, свята нощ“, както и най-популярните български детски коледни песни.

Снимка: Софийска опера и балет

Също на 20 декември, но следобед, от 16:00 ч., е „Вълшебната флейта“ – адаптация за деца на една от най-известните опери на Волфганг Амадеус Моцарт. Ако сте с по-малко дете, ви препоръчвам да не сядате на първите редове, защото по едно време на сцената излиза голяма змия (бутафорна, разбира се), която плаши дечурлигата. Казвам ви го от личен опит.

Ако предпочитате балет, можете да посетите тържествения гала спектакъл по случай 25 години от създаването на балетната школа „Маша Илиева“. Представленията са две – на 22 и 23 декември от 19:00 ч.

Снимка: Софийска опера и балет

И накрая – нещо за майките и татковците. За поредна година Софийска опера организира Новогодишен гала концерт. За 31 декември билетите са изчерпани, но можете да посетите другите две издания – на 29 и 30 декември от 19:00 ч.

Цялата програма на Софийската опера и балет е тук