Ако влезте в един от най-добрите музеи за изкуството в САЩ, повечето от произведенията, които ще видите, са създадени от мъже, пише NPR.

Музеят на изкуствата в Балтимор обаче е решил да направи смела стъпка, за да коригира този дисбаланс между половете - през следващата година културната институция ще закупува само произведения, създадени от художнички.

"Ето така се повишава осведомеността и се променя идентичността на дадена институция", коментира Кристофър Бедфорд пред "Балтимор Сън". 

"Вие не можете просто да купите една картина, нарисувана от художничка, и да я закачате на стената до картина на Марк Ротко. За да коригирате векове на дисбаланс, трябва да направите нещо радикално", отсича директорката на музея.

Политиката ще важи за всички творби, закупени от музея през следващата година. Броят на закупените произведения от институцията варира всяка година.

Този ход на музея е част от по-голямата инициатива "2020 Vision", започната през октомври - серия от 22 изложби в музея, отбелязваща жените художнички.

Инициативата включва 13 самостоятелни и 7 тематични изложби, като са планирани още в бъдеще. През следващата година се отбелязва един век, откакто на жените е гарантирано правото на гласуване в САЩ с ратифицирането на 19-ата поправка в конституцията.

Музеят на изкуствата в Балтимор притежава повече от 95 000 творби, включително най-голямата колекция от произведения на френския художник Анри Матис. Колекциите на музея включват 3800 произведения от художнички и дизайнерки - едва 4% от фонда.

Проучване през 2019 г. сред 18 големи американски художествени музеи установи, че 87% от произведенията в техните колекции са създадени от мъже, като 85% от тях са бели. Друго проучване от началото на тази година установи, че до 10% от художествените галерии нямат нито една жена сред артистите, които представляват.