Основен акцент в програмата на тазгодишния международен филмов фестивал София Филм Фест, извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Warajyti” сред 50-те топ фестивала за киноиндустрията, ще представи пред публиката и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино.

24-ият София Филм Фест се открива на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя“. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 2 март.

На церемонията по откриване на фестивала ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художника, аниматора, режисьорът, продуцентът, сценографът Анри КУЛЕВ за неговия принос към изкуството на киното. Наградата на София ще получи и световноизвестният канадски режисьор от арменски произход Атом ЕГОЯН. Той ще представи лично най-новия си филм „Почетен гост“, а фестивалът включва в програмата си още класиките му „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“. 

Знаменитата полска режисьорка Агнешка ХОЛАНД ще пристигне в София заедно с най-новия си филм „Шарлатан“, за да бъде удостоена със специалния приз „ФИПРЕССИ 95 Платиниум“, връчен от генералния секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер.

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е британският режисьор Питър Уебър, а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико) и Джим Старк (САЩ), българската актриса Ирмена Чичикова и испанският режисьор и продуцент Луис Миняро.

Конкурсът включва филмите:

 • „18% сиво“ – България-Германия-Северна Македония-Сърбия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син
 • „Как да имитираш война“ – Великобритания, режисьор Рудолф Херцог
 • „Клео“ – Белгия, режисьор Ева Куул / „Обикновен човек“ – Гърция, режисьор Тасос Гераканис
 • „Прати ме в облаците“ – Китай, режисьор Конкон Тен
 • „Пустош“ – Турция, режисьор Али Йозел
 • „Риба, плуваща по гръб“ – Германия, режисьор Елица Петкова
 • „Родина“ – Литва-Латвия-Германия-Гърция, режисьор Томас Венгис
 • „Сестра“ – България-Катар, режисьор Светла Цоцоркова
 • „Среднощно“ – Великобритания, режисьор Натали Бианкери
 • „Тези, които останаха“ – Унгария, режисьор Барнабаш Тот
 • „Ялда, нощ за прошка“ – Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург, режисьор Масуд Бакши

За 18-а поредна година София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Наградата на стойност 9500 евро (1500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги), се получава от режисьора на филма-победител. Селекционната комисия в състав Станислав Тодоров-Роги – режисьор, Катерина Ламбринова – кинокритик, и Пенчо Кунчев – режисьор, носител на Наградата Jameson за 2019, определи 13 финалиста в конкурса:

 • „Бони и Льони“, режисьор Светла Цоцоркова
 • „Внукът на човекоядката“, режисьор Десислава Николова-Беседин
 • „Да се срещнем вчера“, режисьор Ива Токмакчиева
 • „Живот“, режисьор Красимир Калушев
 • „Лист хартия“, режисьор Ася Кованова
 • „Майка“, режисьор Ивайло Минов
 • „Най-сладкото“, режисьори Борис Мисирков, Георги Богданов
 • „Нина“, режисьор Христо Симеонов
 • „Нощна смяна“, режисьори Еди Шварц, Йордан Петков
 • “Среща“, режисьор Мартин Илиев „Тупик“, режисьор Олга Колева
 • „Better Nature“, режисьор Ралица Петрова
 • „Motherland“, режисьор Кристина Спасовска

Документалният конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година – в него са включени две заглавия, номинирани за „Оскар“: „Медена земя“, включен и в специалната ни рубрика СФФ Природа, както и „Пещерата“, чиято премиера реализираме в партньорство с National Geographic. Българското предложение в тази програма е „Пасажери“ на режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев. Начело на международното жури е изключителният руски документалист Виталий Мански.

Новото българско игрално кино ще представи 21 филма, 8 от които премиерни за София. Сред тях са откриващия „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, „До последния каприз“, режисьорският дебют на актьора Иван Юруков, както и представеният на „Златна роза“ „Пътуващо кино“ на Илия Костов. Сред българските документални премиери са още най-новият филм на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“, „Рангел завинаги“ на Коста Биков, „Истории за птици, хора и други чудеса“ на Любомир Халачев и „Недалеч от рая“ на режисьорския тандем Христо Бакалски и Корнел Миглус.

Акцент в програмата на 24-тия София Филм Фест ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановения филм „Мера според мера – 3 част“, като неговият режисьор Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга „Биография на моите филми“. 

Три години след премиерата на „Белгийският крал“, свитата на Николас III ще представи новите премеждия, през които преминават кралят и героите на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, пред публиката в България. Новият им филм „Босият император“, копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България, ще има гала премиера след Церемонията по връчване наградите на София Филм Фест на 20 март в Зала 1 на НДК. В ролята на краля отново е харизматичният Петер ван ден Бегин, антуражът е същият, но деликатесът са изпълненията на легендите Джералдин Чаплин и Удо Киер.

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, отличени на големите световни фестивали, каквито са:

 • Паразит” на Понг Джун Хо („Златна палма“ – Кан, 4 награди „Оскар“, включително за най-добър филм, „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм);
 • Предателят” на Марко Белокио (с номинация за „Златна Палма“ и три номинации на Европейските филмови награди);
 • Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели);
 • Синоними“ на Надав Лапид („Златна мечка“ от Берлинале 2019);
 • Тяло Христово“ на Ян Комаса (номиниран за международен „Оскар“, с две награди от „Венециански дни“ 2019);
 • Боядисаната птица“ на Вацлав Мархоул (в шорт-листа преди номинациите за международен „Оскар“, с номинация за „Златен лъв“ – Венеция 2019);
 • Върлината“ на Кантемир Балагов (с наградата на ФИПРЕССИ в „Особен поглед“ - Кан 2019, в краткия списък за международен Оскар);
 • Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш (открил и в конкурса на Кан 2019);
 • Фарът“ на Робърт Егърс (с наградата на ФИПРЕССИ в „Петнайсетдневката на режисьорите“ – Кан 2019)

В палитрата от специални гала събития на фестивала ще отбележим и българската премиера на филма, който откри конкурсната програма „Хоризонти“ във Венеция 2019 – „Кръвта на пеликана“. Немско-българската копродукция ще бъде представена в София лично от режисьорката Катрин Гебе и великолепната германска актриса Нина Хос, а български копродуценти са „Мирамар филм“.

Специални гости на фестивала ще бъдат и световноизвестните майстори Горан Паскалевич, Милчо Манчевски, Войчех Смажовски, Дорон Еран, водещите режисьори от балканския регион Сърдан Голубович, Тудор Джурджу, Дамян Козоле, украинецът Владислав Васянович и други.

Модната гала на 24-тия София Филм Фест е документалният филм на П. Дейвид Ебърсол и Тод Хюс „Династията Пиер Карден”, посветен на емблематичния дизайнер и влиянието му в света на модата. Очаквайте специална пресинформация, посветена на тази тема.

Програмата съдържа още традиционните рубрики за деца, музикални филми, кино за незрящи, новата секция за природа, Кино Политика и други. Акцент в афиша ще е и мултисъбитието „Място за снимките – София“, което обединява в едно фотоизложба, книга с фотографии и прожекции на 5 класически български филми, снимани в София.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер Лидл, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Гьоте-институт, Чешки център, Културен център на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND Park Center Sofia, City Stage, ОКИ Дом на културата „Искър“, както и в Къщата-музей „Андрей Николов“. Основните цени на са 9/7 лв.