24-ият София Филм Фест се открива на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев - „Петя на моята Петя”. На церемонията по откриване на 24-тия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художника, аниматора, режисьора и продуцента Анри КУЛЕВ за неговия принос към изкуството на киното. В програмата на фестивала е включено представяне на неговия най-нов филм „Имало една война“ („Once Upon a War“).

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. В конкурсната програма участват два български филма: „18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син; „Сестра“ („Sister ”) – България-Катар, режисьор Светла Цоцоркова.

Балканският конкурс на фестивала ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, които осигуряват наградата за филма победител. През 2020 в този конкурс България ще се представи с третия пълнометражен филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Бащата“ („The Father”, България-Гърция).

Новото българско игрално кино в програмата на фестивала почти ще изравни рекорда, който имахме на 22-рия фестивал с 22 игрални филма. Рекорд обаче в досегашната история на фестивала е представянето на 8 премиерни български игрални филма.

Някои от тях ще бъдат показани за първи път в София – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, участвали вече на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“. Своята първа среща със зрителите ще имат откриващия „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков, както и пълнометражният режисьорски дебют на актьора Иван Юруков „До последния каприз“. В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени и българските игрални филми, които са завършени след март 2019 и вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София. Ето кои са те (по азбучен ред):

„18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син;

„В кръг“ („Rounds“), режисьор Стефан Командарев

„Диви и щастливи“ („Wildlings“), режисьор Мартин Макариев

„Доза щастие“ („A Dose of Happiness“), режисьор Яна Титова

„Екшън“ („Action“), режисьор Радослав Илиев

„Завръщане“ („Reunion“), режисьор Ники Илиев

„Засукан свят“ („Twisted World“), режисьор Мариус Куркински

„Имало една война“ („Once Upon a War“), режисьор Анри Кулев

„Котка в стената“ („Cat in the Wall“), режисьори Мина Милева и Весела Казакова

„Можеш ли да убиваш“ („Could You Kill“), режисьор Иван Ничев

„Опърничавите“ („The Stubborns“), режисьор Георги Костов

„Писма от Антарктида“ („Letters from Antarctica“), режисьор Станислав Дончев

„Шибил“ („Shibil“), режисьор Никола Бозаджиев