Художникът, сценарист и режисьор Робърт Егърс впечатли специалистите в света на киното със своя провокативен дебют „Вещицата” („The Witch“) на фестивала в Сънданс 2015 – там филмът му бе забелязан и купен за разпространение от компанията А24, подкрепяща десетки независими проекти на творци, които трудно биха се срещнали с широката публика.

Снимка: A24

Премиерата на неговия втори пълнометражен режисьорски филм „Фарът“ („The Lighthouse“) беше в „Петнайсетдневката на режисьорите“ и бе отличен с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019. Филмът получи номинация за "Оскар" за най-добро операторско майсторство. 

Егърс затвърди позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци с психологическия хорър, в който героите на Уилям Дефо и Робърт Патинсън са в ролите на застаряващ пазител на морски фар и неговия нов помощник.

Действието е ситуирано в света на морските митове и легенди, а конкретната история се развива в Нова Скотия в началото на 20 век „Фарът“ може да бъде определен като брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и страхотни актьорски изпълнения.

Снимка: A24

В края на 19 век Ефраим Уинслоу (в ролята Робърт Патинсън) е изпратен на малък остров като пазач на фар заедно с по-опитния и възрастен пазач Томас Уейк (изигран от Уилям Дефо). Престоят на двамата на острова не започва добре, като по-възрастният Уейк започва да тормози и да командва Уинслоу. Достъп до самата светлина на фара има единствено Уейк, като Уинслоу го вижда да стои там нощно време съблечен гол. Уинслоу започва и да получава видения на пипала на морско чудовище във фара и русалки във водата.

Снимка: A24

Уинслоу върши повечето от тежката работа на острова, като често попада на едноока чайка, която го дразни. Уейк го предупреждава, че е лош късмет да нарани чайка, защото те носят душите на умрелите моряци. Междувременно двамата започват да общуват заедно, като Уейк споделя, че предишният му помощник е умрял малко след като е загубил разсъдъка си. Двамата започват да споделят за миналото си, преди животът да ги срещне.

Снимка: A24

До деня, в който Уинслоу трябва да напусне острова, но бурята в морето се пренася между двамата на острова... Лентата гледаме на тазгодишния София Филм Фест.