На 16 април – денят, в който през 1925 г. комунистите взривяват църквата „Света Неделя“, режисьорът Виктор Божинов публикува снимка във Facebook профила си, от която става ясно, че след „Възвишение“ той ще екранизира и този роман на Милен Русков.

Това е конкретният повод да споделя с вас 20 любими пасажа от книгата, която четох бавно и напоително, така както самият Русков пише романите си – след няколкогодишни проучвания и с изключително внимание към говора и правописа в историческата епоха, която описва.

Чамкория“ излезе през май 2017 г. и бързо се „възвиси“ чрез трамплина, който „Възвишение“ даде на своя автор. Явор Гърдев постави едноименния моноспектакъл в Театър 199 само седем месеца след премиерата на романа за шофьора Бай Славе, който вози със своя омнибус пътуващите по линията София – Самоков – Чамкория.


Не съм комунист. Аз съм социалдемократ, широк социалист. Ние винаги сме биле легални. Комунистите, ако не са учители, те са главно фабрични работници. Там са така – един учител, един работник, един учител, един работник.
***
Че ти пратят некои биячи македонци да те обработят от главата до петите. Я колко черносотници има от В.М.Р.О.-то в София, дето по цел ден се чудят какво да правят. Обикалят от сутрин до вечер локалите и се чудят кого да претрепят, че да изкарат некой лев и да отидат да се обръснат!
***
Впрочем при Чирпанското землетресение бая ми провърве. Само ми се напукаха стените на къщата и ми паднаха едни керемиди от покрива. Изобщо в София тогава нищо особено не се случи, на повечето хора само им е паднал по некой тиган на главата, но и това не ги е оправило...
***
Във Видинско така говорят. На щело и не щело место едно „съм“ блъскат отпред. Че се върне от обед и че каже: „Ходил съм да обедвам и съм изел три кебапчета.“ Ти му викаш: „Виждаш ли го там трамвая?“. А той че ти отговори: „Да, видел съм го.“ Така говорят там. Абе мани ги!
***
Аз него го познавам още от времето, когато основаха с Николай Петрини съвместно предприятие за търговия с автомобили. Но фалираха. После Петрини влезна в политиката, стана земледелски депутат, а още по-после влезна в Единния фронт, та Обществена безопасност го изгори в пещите си и сега се води за изчезнал.
***
Аз работим точно за кирия, най-буквално – карам хора и стоки, вземам кирия. Те сега я мешат с „кяр“ тая дума, но кирия си значи точно това: превоз на хора, стоки и товари срещу заплащане. Е това е кирия!
***
Требва некакси да вземем Бедна книжка. Оказа се, че требва да си пуснем заявление и да си извадим Махленско свидетелство за семейното положение и матриалното състояние. Викам: „Ама така ли се казва това свидетелство?“. А оня чиновник ме гледа подозрително и казва: „Да, Махленско свидетелство с трима свидетели от твойта махла, които да гарантират, че си беден и немаш доходи над допустимите.“
***
Сакенцето чудесно ми стои, леко така ми разширева раменете, джазира ме, косата гъста, намазана с брилянтин и назад сресана... Абе добре стоим! Джазирал съм се направо!
***
Цел ден се чудиме с другарите от пиацата дали да вземем тоя приспособен „Форд“ или не. Комуната вика „в никакъв случай, това е бракма – българска каросерия „Херкулес“ от Варна, отвънка е лист ламарина, а отвътре е дърво“. Ходих и до „Бенц“ да видим, а и до „Даймлер“. Там нема омнибуси. „Можем да поръчаме“, казват. Но там всичко е толко скъпо, че не си струва.
***
- Абе, Мински, защо навсекъде пишеш „министр“, „театр“? А не „министър“, „театър“?
- Това е въпрос на изисканост – вика той, - на добър стил. То е като разликата между катър и катр. Едното е френско, а другото е толкова българско, че нема накъде.
Това катр прочее го знам аз. У София има една обущарница „О катр сезон“.