Най-новият филм на ливанската режисьорка Надин Лабаки - "Капернаум", тръгва от 17 май в Дома на киното в София. Лентата е носител на Наградата на журито в Кан от 2018 година, на приза на Екуменическото жури и на Prix de la citoyenneté. Номиниран в категориите за чуждоезични филлми за "Златен Глобус" и "Оскар".

Анотация

Заин е 12-годишно момче от Бейрут, което е дълбоко нещастно от бедността на семейството си, от неспособността на родителите си да го защитават и от отчаяните и унизителни решения, които те вземат, за да получат пари – продали са сестра му Самар, за да се омъжи за неприятния син на техния хазяин. Заин попада в затвора „Румие“ в Бейрут, откъдето подава молба за дело срещу родителите си. Той ги съди за това, че изобщо е бил роден.

“Капернаум" разказва за живота на 12-годишния Заин, който решава да съди родителите си за това, че са го създали и са го оставили на този свят при положение, че не могат да се грижат за него, дори не могат да му дадат любов. Битката на това наранено момче, чиито родители не са се справили със задачата си, отеква като писък на всички пренебрегвани от системата. Това е универсално обвинение, видяно през едни честни очи“, казва режисьорката Надин Лабаки

Надин Лабаки е родена в Ливан и расте в години на гражданска война. Дипломира се в специалност „Аудио-визуални науки“ през 1997 година от университета „Сейнт Джоузеф“ в Бейрут. Започва да режисира телевизионни реклами и музикални клипове за популярни изпълнители от региона и печели няколко награди. През 2007 година излиза дебютният ѝ режисьорски филм „Карамел“, в който тя изпълнява и главната роля. Филмът е представен в Кан и печели Наградата на младежкото жури. Отличен е с Наградата на публиката и на фестивала Сан Себастиан. „Карамел“ е показан в повече от 60 страни.

През 2011 година вторият филм на Надин Лабаки - „Накъде вървим сега?“, отново е представен премиерно в Кан, в конкурсната програма „Особен поглед“ и печели Специален диплом от Екуменическото жури. „Накъде вървим сега?“ е най-успешният арабски филм от финансова гледна точка и до днес.

Премиерата на „Капернаум“ беше миналата година отново в Кан, където е посрещнат с овации, получава Наградата на журито и още два приза - на Екуменическото жури и Prix de la citoyenneté. В актива си филмът на Лабаки има 28 награди и 36 номинации от авторитетни международни форуми, включително номинации за чуждоезични „Златен глобус“ и „Оскар“!

Филмография
2007 Карамел (Sukkar banat)
2011 Накъде вървим сега? (Et maintenant on va où?)
2014 Рио, обичам те (сегмент „O Milagre“)
(Rio, Eu Te Amo, segment “O Milagre“)
2018 Капернаум (Capharnaüm)