„За мене книгите са по-скъпи от престол” е възкликнал Шекспир. За мен, с риск да прозвуча високопарно, книгите са превъплъщение на човешкия устрем към съвършенство. Книгата е свобода, сладко бягство, утешение.  Рожба на въображението и мисълта. Съкровищница на духа. Учител. Безкрайна вселена. Тя е и пътят на авантюриста, и копнежът на търсача, и зовът на поета, и въздишката на философа. Тя е и историята, и мисълта, и битието. Тя е кръвта, жаждата, пулса на човешката цивилизация.

Обичам книгите. Онези, които те грабват още с първия ред и не те оставят на мира чак до последната страница. Но и онези, които в началото ти изглеждат някак странни, скучни, мъртви дори, но нещо в тях те жегва, докосва, дърпа, тласка, привлича. И продължаваш... лист след лист, за да останеш похитен, замаян, завинаги в плен, разбирайки колко много си се лъгал. Е, има и такива, които дори не заслужават и най-малкото внимание. Но, както в живота има Красиво и Грозно, така и в словото има Мъдрост и Невежество. Но това е друга тема...

Но да се върнем към Нейно Величество Книгата, към онази книга, чиито страници всеки един от нас трябва поне веднъж в живота си да е разлистил. Всичките, до край. Лесно е. И интересно. И влудяващо красиво. И е лято. А ваканции и отпуски тепърва предстоят. Ще имате повече време. Не го пропилявайте. Използвайте го мъдро. Използвайте го пълноценно. Предлагам на вниманието ви 11 златни заглавия - капка в океана от книги, в чиито дълбини трябва да се гмурнете... незабавно. Заглавия, извадени от съкровищницата на човешкия гений.

11 книги, които ще ви променят и които, като знойно лято, препоръчвам ви горещо >>