Вчера на 78-годишна възраст ни напусна неповторимият български илюзионист Астор, който през последните месеци имаше здравословни проблеми. Приживе Астор реши да дари целия си реквизит на друг прекрасен илюзионист - неговия ученик Арсен. Псевдонимът на Арсен е по случайност от първата и последна буква от името на Астор ("а" и "р"), както и първата сричка от името на Мистър Сенко ("сен"). Вижте какво още Арсен сподели за големия български илюзионист Астор в интервю пред Ladyzone.bg.

"Всичко започна преди 15 години, когато правейки улично шоу в моя роден град Варна, едно дете се беше спряло да ме гледа. То беше толкова впечатлено от фокусите, че непрекъснато повтаряше: Трябва да те запозная с тате, трябва да те запозная с тате. Така след малко покрай него и баща му се загледа в мен, а аз тъкмо правех много ефектен номер на Астор. Тогава той ми каза, че му трябва фокусник за събитие в София. Там пък се запознах с човек, който ми каза, че познава Астор и веднага му се обади по телефона, за да му разкаже за мен", спомня си Арсен.

"Никога няма да забравя първия път, когато се видяхме с Астор - побиха ме тръпки, толкова силно страхопочитание изпитвах към него. Поговорихме, след което той ме покани да отида на следващия ден на фестивал в Пловдив с най-добрите магьосници на Балканите. Станахме бързо приятели с неговите ученици и Астор започна да ме кани всяка събота и неделя при него, като започна да ми разкрива все повече и повече от фокусите си", допълва той.

"Когато след време спечелих втора награда на Балканите, той ми каза: "Знаеш ли, ти много приличаш на мен. Първата ми награда също беше второ място". Станахме толкова близки с времето, че той дори започна да се шегува и да ме представя като негов незаконен син. Казваше ми: "Викай ми тате".

"С годините все повече ме е учил като ментор, отколкото като магьосник. От него започвах да уча много повече за живота, отколкото за фокусите. С него никога не сме водили посредствени разговори - какво е времето и прочее - а съм чувал само вдъхновяващи истории", споделя Арсен.

"Дори докато беше болен на легло, той не спираше да се шегува, да се смеем и да ме вдъхновява. За мен той е уникален човек - няма друг такъв. Благодарен съм че успях да прекарам 15 години от живота си с него", казва той.

"Въпреки че съм си мечтал, никога не съм си представял, че ще държа и частица от магичния реквизит на легендата Астор. На въпросите му какво бих желал да взема от него, винаги съм му казвал, че искам само един фокус. Думите му към мен бяха, че някой ден ще дойде време и за това. Когато дъщеря му Ари го е попитала на кого смята да завещае целия си реквизит, отговорът му бил категоричен - Арсен", споделя той.

"Посочил ме е като най-любимия си ученик и най-добрия магьосник в България. Имам огромната чест да притежавам целия реквизит на "патриарха" на българската магия и да бъда негов наследник. Знам каква отговорност е това и се надявам той да се гордее с моите постижения в света на магията", допълва той.