Двама мъже, от които единият с брадва, нахлуха в столичното спортното училище СУ „Генерал Владимир Стойчев”. Причината е спречкване между момче и момиче, като момичето има леки наранявания в областта на лицето.

Нахлулите двама мъже са бащата и дядото на пострадалото момиче, което е седмокласничка в училището. Дядото е този, които е носел брадвата. Заместник-директорка успява да я отнеме, а на място е изпратена полиция и мъжете са задържани и откарани в 7-мо РУ. 

Колкото и да е фрапантен, оказва се, че

СЛУЧАЯТ С НАХЛУВАНЕ С БРАДВА В УЧИЛИЩЕ НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ В БЪЛГАРИЯ

През март 2016 г. в новозагорското село Садиево пиян родител нахлува в училище с брадва. Причината - искал среща с директорката. По думите на охранителя половин час молил нападателя да излезе от учебното заведение. Нападателят бил задържан за 24 часа в ареста. Впоследствие става ясно, че четири от шестте му деца учат в училището. Твърди, че охранителят го пребил и отрича да е носил брадва.

Оказва се, че инструментът, който се използва предимно за цепене на дърва, като оръжие в миналото и като символ на царственост в някои древни цивилизации, днес у нас се употребява като средство за сплашване и дори за убийства.

 

Снимка: iStock

Първите каменни брадви с дръжки датират от мезолитната епоха (около 6 хил. г. пр.н.е.). Топорът е бил използван за екзекуции чрез обезглавяване във  Франция. В едни случаи тя е символ на царственост и благородство, а в други – средство за нападение и разделност.

Най-пресният пример за това е

БЪЛГАРКА, КОЯТО ЗАПЛАШИ С БРАДВА ПЪТНИЦИ В МЕТРОТО

Тя била арестувана, след като агресирала. Тя е заплашила дори дежурния охранител, съобщава вестник La Repubblica. Случката е станала сутринта на 3 януари на метростанция „Сан Джовани“.

32-годишната жена първо започнала да обижда чакащите на перона пътници, а след това извадила брадва и започнала да я размахва. Опитала се да отсече парапета на входното стълбище, когато се намесил охранителят.

МЕЖДУСЕДСКИ РАЗПРАВИИ С БРАДВА

В средата на 2023 г. случай от рудоземското село Рибница разтърси жителите му. С думите „Ще те пратя в гробищата. Ще те накълцам“ и държейки брадва в ръката си, 64-годишен мъж заплашил свой съсед. Съдът му налага постоянна мярка „задържане под стража“ за закана за убийство. Впоследствие се оказва, че задържаният е осъждан и е лежал 10 години в затвора за опит за убийство.

Брадва е използвана в друг междусъседски спор от май месец миналата година в Самоков, когато след бой с брадви, млад мъж е тежко ранен, а извършителят е освободен след седем часа в ареста.

ФАТАЛЕН КРАЙ

За съжаление някои от случаите на нападения с брадва завършват фатално.

  • 47-годишен мъж почина след нападение с брадва в Лом през август 2022 г. На 9 август около 00:40 часа е получен сигнал за възникнал масов бой на два адреса в квартал „Младеново“. участниците били трима жители на квартала.
  • Възрастен мъж беше открит мъртъв в дома си във Враца през март 2017 г. Медиците само констатирали смъртта и че е настъпила след удари с брадва. 
  • През 2014 година битов скандал води до убийство на млада жена. Нападателят е мъжът й, а мястото – пловдивският квартал „Столипиново“. 

АГРЕСИЯ НАД ЖИВОТНИ 

Не липсват и случаи, в които брадвата се използва срещу животни - два инцидента от 2019 година са свързани с посегателства над кучета.

Снимка: iStock