С излизането на Инстаграм през 2010-а, можехте просто да поставите филтър върху някоя снимка и след това да я споделите с приятели. Шест години и половина по-късно приложението (купено от Фейсбук за 1 млрд. долара) има 700 млн. активни потребители и редица нови функции. Все още с няколко клика можете да споделите снимка и видео, но за да станете истинско гуру и да имате армия от последователи, се изисква много повече от това. От най-новите функции, които Инстаграм въведе, до използването на различни редакционни техники за снимките, вижте някои трикове, с които да станете по-популярни в Инстаграм.

Използвайте филтри

Една от най-oсновните опции на Инстаграм за редакция на снимки е добавянето на филтър: Claredon, Hudson,  Mayfair и т.н. Освен да изберете някой от тях, добра идея е да използвате и ръчните настройки, за да подберете най-добрата визия за снимката си. Можете да промените яркостта, контраста, температурата на светлината, остротата, както и други аспекти на кадъра. 

Редактирайте снимките и с други приложения

Освен в Инстаграм, можете да редактирате снимките си и с други приложения за фотография. Едно от най-креативните е VSCO, където можете да добавите персонализиран филтър, който да приложите на всичките си снимки. Adobe Photoshop Lightroom е също подходящо приложение за професионална редакция. Освен да редактирате снимки, с приложението Um Un можете също така да планирате публикациите си в Инстаграм предварително и да следите кои от тях са най-популярни.

Не забравяйте и останалите приложенията на Инстаграм

Инстаграм въведе три отделни приложения, за да помогне на техните потребители да правят още по-креативни кадри: Layout, Boomerang и Hyperlapse. С Layout можете лесно да превърнете снимките си в колаж от различни форми. С Boomerang пък можете да създадете кратко видео от няколко секунди, което се повтаря. Hyperlapse ви позволява да снимате колкото дълго искате видео с камерата, като накрая го оформя в по-кратък клип.

Създайте свой стил

Правейки тези промени, помислете и за цялостната визия на профила ви и се стремете да създадете свой собствен стил на снимане, който да направи фотостената ви запомняща се и уникална.

Снимка: iStock

Използвайте #хаштаг да достигнете до повече хора

Повечето от нас знаем как да сложат #хаштаг на снимката, но не всички се замислят каква е ползата от това. Ако не ги използвате, само последователите ви ще забележат въпросния кадър. Идеята е обаче да достигнете до по-голяма аудитория, нали? Сложете десетина хаштага, като избягвате твърде общите термини, както и твърде специфичните. Например #dog е твърде общ, а #walkwithmydoginthepark е твърде конкретен. По-добре напишете #dogwalk.

Започнете да използвате Instagram Stories

Това е сравнително ново въведение на приложението, напомнящо за функциите на Snapchat. Идеята му е да публикувате често снимки и видеа, представящи деня ви - небрежни клипчета, които се изтриват автоматично след 24 часа. За тях хората не очакват перфектни кадри, а по-скоро интересни моменти от ежедневието ви. Можете да направите вашата Insta-история по интерактивна, като добавите и стикери с местоположението си или температурата на въздуха в момента.

Лайв видео

Публикуването на снимки и видеа не е единствената опция в Instagram Stories – можете да направите и лайв видео за вашите приятели и последователи. Някой от тях ще получат известие, че сте започнали вашето видео.

Използвайте качествена камера

Понякога може би се чудите защо снимките на известните личности в Инстаграм изглеждат много по-добре от вашите. Тяхната малка тайна е, че използват по-качествена DSLR камера, редактират снимките си с Фотошоп и след това ги трансферират на смартфона, където ги споделят. Дълбочината на полето, възможността да снимате при малко светлина, както и по-добрата резолюция при огледално-рефлексния фотоапарат дават предимство пред използването на камерата на смартфона.