Прокурорите в Барселона заявиха, че ще поискат присъда от над 8 години затвор за световната музикална суперзвезда Шакира, след като тя отхвърли споразумение за признаване на вина по обвинения в данъчни измами.

Сега съдът ще трябва да реши дали да проведе съдебен процес и да определи дата. Прокурорите обвиняват 45-годишната изпълнителка на "Hips Don't Lie" в измама на испанската данъчна служба с 14,5 млн. евро за доходи, получени в периода 2012-2014 г. 

Шакира е отхвърлила предложеното от прокуратурата споразумение с цел избягване на съдебен процес за измама на държавната хазна с 14,5 милиона евро, съобщи вестник „El Pais”. Според източници от съда, адвокатите ѝ от седмици водят преговори с прокуратурата, които в крайна сметка не са се увенчали с успех. Колумбийската певица не приема предложението, тъй като смята, че то е непропорционално и противоречи на нейните интереси. Въпреки че възможността за постигане на споразумение е отворена до деня на самия процес, всичко сочи, че тя най-накрая ще седне на подсъдимата скамейка. Шакира обвинява прокуратурата в "неотстъпчивост" и че е прибягнала до "неправомерни средства за оказване на натиск".

"Певицата е напълно убедена в своята невинност и не приема споразумение", се казва в изявление, публикувано от антуража на Шакира. Наказателното дело е "посегателство върху нейните права", се казва още в текста, цитиран от БГНЕС.

Певицата поддържа същите аргументи, които обяви от самото начало: че няма неизплатени задължения към данъчните власти - платила е 17,2 млн. евро, които са ѝ били поискани, и че се е доверила на оценките на специалистите и съветниците, които са я посъветвали как да плати данъците.

След като напразно се опита да постигне споразумение с прокуратурата, певицата обвини институцията: "Никога досега не е имало такова необосновано и ожесточено преследване от страна на данъчните власти", се казва в изявлението, което обвинява прокуратурата, че е "неотстъпчива" и че не разполага с "преки доказателства или разумни критерии" в подкрепа на позицията си. "Прокуратурата е прибягнала до неподходящи средства за оказване на натиск, както прави ежедневно и несправедливо с хиляди данъкоплатци с користни цели", каза певицата в първото си публично изявление по този въпрос, извън обясненията, които е дала в изявлението си като обвиняема пред съдията.

Отказът да подпише споразумението означава, наред с другото, че прокуратурата скоро ще внесе обвинителен акт срещу Исабел Мебарак Рипол за шест данъчни престъпления, извършени между 2012 и 2014 г. Според прокуратурата през тези години певицата вече е била данъчно пребиваваща в Испания и следователно е трябвало да плаща данъците си тук, което не е направила. От самото начало на наказателното производство стратегията на Шакира е да твърди, че пребивава законно на Бахамските острови и че посещава Испания от време на време. Но тази теза е разбита от данъчните инспектори, които разследват личния ѝ живот в Барселона с футболиста Жерар Пике, с когото вече са разделени.

През май Шакира изгуби последния си шанс да спечели делото, без да се стига до съдебен процес. Върховният съд на Барселона отхвърли жалбата на певицата и намира достатъчно доказателства, че през този период тя е прекарала "повече от 183 дни в Испания", което е законовото изискване, за да се счита, че един гражданин е данъчно пребиваващ. Решението на съда накара защитата на Шакира да проучи възможността за споразумение за признаване на вина, което да доведе до намаляване на присъдата.

Сключването на споразумение за признаване на вина е обичайна практика при данъчните престъпления, особено когато са замесени публични личности. Съдебният процес срещу международна звезда винаги е свързан с огромно медийно внимание. В случая с Шакира това означава парад на свидетели, които да обяснят живота ѝ в Барселона, тъй като основното в делото е да се изясни дали тя е прекарвала по-голямата част от времето си в каталунската столица. Но певицата не се страхува да се изправи пред съда, заявиха хора от нейното обкръжение.

За да избегне затвора, Шакира е трябвало да се съгласи, че е извършила престъпленията и да плати голяма глоба. Според съдебни източници на масата е имало дори две предложения. Но певицата смята, че окончателното предложение е неприемливо, и го отхвърли категорично. Преговорите се сблъскаха с допълнителна пречка, а именно, че има не едно, а три обвинения: от прокуратурата, от Държавната прокуратура, която представлява интересите на Данъчната агенция, и от Generalitat, тъй като неплатените данъци са данък върху доходите на физическите лица, както и данък върху богатството, който се управлява от каталунското правителство.