Понякога всеки от нас се нуждае от простичка, но позитивна и вярна мисъл, която да му напомни, че нещата изобщо не са толкова лоши, колкото му се струват. Всеки ден отделяйте по минутка да се заредите с добра нагласа към света и самите вас. Така ще се почувствате отново силни, красиви и интелигентни, а ако е така - то тогава сте способни на удивителни неща.

Миналото не ви определя

Всички сме правили грешки. Няма човек, на когото да не му се ще напълно да забрави нещо -все едно никога не се е случвало. Важно е да си простите за тези отклонения и да продължите напред. Само защото сте се провалили в нещо някога, това не означава, че ще се разочаровате отново или че ще пропадне друг ваш стремеж.  Припомняйте си това и не позволявайте на миналото ви да определя това кои или какви сте днес, още по-малко - да ви ограничава в идеята за това какво можете да постигнете.

Успехът започва тогава, когато напуснете зоната си на комфорт

Помислете за момент. Кои от целите си сте постигнали? Вероятно ви се е наложило да работите усилено, за да успеете. А времето и старанието, които сте вложили? Сигурно са променили малко ежедневието и навиците ви. Но веднъж започнали да работите по въпроса и почувствали се по-уверени, стигнахте по-близо до желаната цел, нали така? Това важи за всичко в живота. Ако искате да свалите килограми, променете нещо - сменете диетата си, започнете да спортувате - важното е да направите нещо различно от обикновено. Ако искате да печелите повече пари, работете повече. Ако искате да изплатите заем, вероятно ще се наложи да спестите от другите си разходи. Всичко това ще ви извади от зоната ви на комфорт, но всъщност е единственият сигурен начин да постигнете резултати.

Бъдете своя най-добър приятел

Всички знаем, че трябва да се отнасяме с другите така, както искаме те да се отнасят с нас. Но и обратното е вярно - ние също трябва да се държим със себе си така, както очакваме от другите да се отнасят към нас - не по-лошо. Ако искате уважение - първо вие самите се уважавайте. Бихте ли разрешили на свой близък да се отнася към вас по начина, по който вие към себе си?

Не позволявайте на страха да победи

Всички имаме страхове. Няма човек, който да не се притеснява от провал, да не изглежда глупав или от отхвърляне. Твърде често позволяваме на страховете си да победят и никога не преследваме нещата, които искаме от живота. Това не е добра стратегия. Не позволявайте на страховете си да победят. Оставете тревогите си настрана, вярвайте в себе си и следвайте мечтите си.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Направете първата крачка

Понякога се сблъскваме с приключения или предизвикателства, които не знаем как ще завършат. Да направите първата крачка към тях е трудно, но няма друг начин да започнете. Всяка крачка след това е малко по-лесна от предната и скоро картината пред вас добива по-ясни очертания, а увереността ви нараства пропорционално.

Бъдете себе си

Преструването отнема твърде много енергия. Бъдете тези, които сте! Приемете странностите си, обичайте несъвършенствата си и се гордейте с това, което ви отличава от останалите. Междувременно не забравяйте да цените и различното в другите. Ако всички бяхме еднакви, животът щеше да е непоносимо скучен, не мислите ли?

Живейте със страст

Правете нещата, които ви вълнуват, вдъхновяват и правят щастливи. Ако не им обръщате внимание, ще се чувствате непълноценни. Защо да пропускате възможността да сте истински щастливи?