Актрисата Ашли Джъд ( „Жега“, „Време да убиваш“, „Целуни момичетата“,) си счупи крак и претърпя изтощително и дълго спасяване в Конго. 55 часа е продължила мисията по извеждането й от джунглата и настаняване в интензивно отделение. Включили са се много местни жители, на които актрисата е изключително благодарна.  

„Без моите братя и сестри от Конго вътрешното кървене вероятно щеше да ме убие" - написа тя в Инстаграма си.

Според актриса тя е счупила крака си, след като заради повредена лампа на челника си не е виждала добре в тъмното по време на излет на открито и се е спънала в паднало дърво. 

Кракът й е бил счупен на 4 места и е имало увреждания на много нервни оконачания.

Местен жител й е оказал първа помощ, като се опитал да го обездвижи. Той е стоял до нея неотлъчно в продължение на 5 часа в дъжда. 

По-късно кракът й е фиксиран в твърда подложка от друг човек, когото тя нарича Папа Жан. Така счупеното нямало да се размести, докато транспортират актрисата. 

Снимка: https://www.instagram.com/ashley_judd/

"Крещях и се гърчех от болка" - споделя тя. 

Шестимата мъже внимателно я преместват в специално направен хамак, закачен на клони и я носят на ръце. Теренът в джунглата бил неравен и труднопроходим. Цели 3 часа продължава носенето, докато стигнат до място, от което взимат актрисата с мотор.

Поставят я между шофьора и човек, който му помага, а транспортирането продължава 6 мъчителни часа.

"Използвах гърба на Дидие за облегалка, а Марадона държеше крака ми за петата. Няколко пъти губех съзнание и Дидие ме викаше по име, за да сменя позицията си" - описва подробностите актрисата. 

Минават по черен път с много неравности и дупки. Дъждовният сезон по това време образува множество улеи, които допълнително затрудняват преместването.  

Ашли Джъд споделя, че е изключително признателна и на жените, които след това буквално са я държали в ръцете си, докато е била в агония. Тя е прекарала една нощ в хижа в град Джолу, преди да бъде откарана до столицата Киншаса.

Снимка: https://www.instagram.com/ashley_judd/

„Събудих се разплакана и благодарна. Дълбоко трогната съм от действията на всеки човек, който е допринесъл с нещо за спасяването на живота ми в тази одисея. Конго е страна, която аз дълбоко обичам. Но за съжаление тук няма оборудване за справяне с такива тежки случаи, какъвто се оказа моят" - споделя по-късно тя за "Ню Йорк Таймс" от болницата в Южна Африка. 

Снимка: https://www.instagram.com/ashley_judd/