Заледените тротоари и улици през зимата крият сериозен риск за травми и фрактури при падане, но лятото не е за подценяване, защото е най-активният сезон от годината. Какво да правим, ако си счупим крака, докато се забавляваме навън със спорт или други приключения? И как да разберем, че кракът ни е счупен, имайки предвид колко често това се случва в областта на глезена и стъпалото? 

Най-честите оплаквания при счупване на крайник са именно внезапната и силна болка, бързото подуване, потъмняване на кожата, неспособността за поемане на тежестта на тялото и ходенето, дори да можете да стъпвате върху крака.

Снимка: iStock

Не очаквайте да видите стърчащи кости - не че е невъзможно да се случи, напротив, но само при изключително тежки наранявания. Вероятността дори да не чуете и звук от счупване на костта, докато сте под въздействие на емоциите от играта, е голяма. Но ако болката и оттокът не отшумяват до края на деня и на другата сутрин се събудите със същите оплаквания, очевидно не става дума просто за навяхване - съветваме ви да не отлагате медицинската помощ. 

Първите мерки, които трябва да предприемете незабавно, са да обездвижите максимално счупения крайник, за да не се стигне до размествания на счупената кост и разкъсвания на тъканите. Това ще помогне на фрактурата да бъде излекувана по-лесно, по-евтино и по-бързо, защото при разместване на счупената кост може да се прибегне до оперативно лечение и фиксирането й с пирони и винтове.

Снимка: iStock

Същевременно поставете торбичка с лед върху засегнатото място и дръжте крака вдигнат, за да се предотврати подуването му - това може да ви спести поставянето на временна шина, преди гипсирането на крайника. Тя се поставя за няколко дни, докато оттокът спадне и нараненият крайник възстанови нормалната си форма от подутината.

Придвижете се до спешния кабинет на близка болница, където да ви направят рентгенова снимка, след което кракът да бъде шиниран или директно гипсиран. Снимката ще помогне да лекарите да ви спестят доста въпроси, като моментално установят има ли фрактура на крака.

Снимка: iStock

При временно шиниране на крака няма да можете да стъпвате върху него за известно време, така че по-добре потърсете патерици-канадки, с които да си помагате при придвижването. Всички имаме приятели или колеги, които някога са преминавали през същото като нас, така че можете да вземете назаем техните стари - новите са около 20 лева за бройка.

След спадане на оттока, между крака и шината ще се образува луфт, което е добър признак за възстановяването на крайника - по-лошият вариант е, ако шината започва да отеснява заради увеличаване на подуването.

Снимка: iStock

Сваляне на шината след около седмица вече предполага кракът да бъде гипсиран с обикновен или полимерен гипс, като за втория се плаща, но е огромно предимство в летните жеги, тъй като е олекотен и дишащ. Счупеният крак може също така да бъде обездвижен и с ортопедичен ботуш, чието предимство е, че може да бъде свалян преди къпане и спане. Тук също по възможност се възползвайте от стария ботуш от познат, защото цената му е около 200 лева.

Снимка: iStock

Ходенето с ботуш или гипсиран крак продължава около 30 дни след възникване на травмата, но е строго индивидуално, така че винаги се консултирайте за всички с лекуващия лекар. Хубаво е да имате мобилния му телефон под ръка, защото ходенето до болницата не е лесна работа със счупен крак, а едно обаждане може да спести доста усилия.

Съветваме ви да се предпазите от травми и фрактури на крака, като винаги спортувате с подходящи обувки върху равен терен, защото обратното крие сериозен риск от счупване на крака. А сега се наслаждавайте на лятото с пълна сила!