Джаки Кенеди безспорно е една от най-обичаните и стилни първи дами, които историята на Щатите познава. Често пъти е посочвана като една от най-влиятелните модни икони на 20 век. С елегантните си съчетания от световноизвестни дизайнери тя става пример за подражание в модата и спечелва сърцата на хиляди почитатели по света.

Днес всичките й костюми са пример как трябва да се държи и облича една първа дама, но един от тях остава изключително емблематичен за нея – розовият костюм, който Джаки носи в деня на убийството на президента Джон Кенеди. Какво не знаем за него – разказва нейната лична асистентка Провиденсия Паредес (Providencia Paredes) в сутрешния блок “Today” на американската телевизия NBC. Поводът да си спомним за Джаки е годишнината от убийството на 35-я американски президент Джон Кенеди, извършено на 22 ноември 1963 година в Далас, Тексас.

Снимка: jfklibrary.org

1. Розовият костюм на Джаки е Шанел – световноизвестната френска марка, която е била любима на много първи дами по това време. Да, ама не съвсем. За да бъдат избегнати политическите критики към първата дама на Щатите, костюмът бил изработен като точно копие на модела на Шанел, дори платът, от който е ушит, също е дело на френската модна къща. С единствената разлика, че костюмът не е закупен от магазин на марката, а ушит специално за съпругата на президента Кенеди, вероятно от личните й шивачи.
 

2. Емблематичният костюм на Джаки й е бил доста любим. Ако днес звездите и първите дами е почти недопустимо да обличат една и съща дреха два пъти, първата дама на Щатите го е носила цели шест пъти преди фаталната дата през 1963 година, когато президентът бил убит.

 

Снимки от изложба, посветена на първата дама - 2004 г., Снимка: GettyImages/Guliver Photos