Обичате ли да се разхождате в планината? А да изкачвате върхове? Защото това 4-годишно момиченце ще ви вземе акъла! Лидия Пиърсън се превърна в най-младия човек, достигнал всички 48 върха на щата Ню Хемпшир, САЩ.

Според репортаж на местните медии, сладката Лидия влиза в историята, когато е достигнала последния връх - на планината Вашингтон, който е с височина 1916 метра и е най-високият връх в щата.4-годишната планинарка започва своето пътешествие през юни 2023 година, след като на 3-годишна възраст сама достига първия си връх, планината Канън.

"Определено изглеждаше супер сюрреалистично. Това е нещо, което тя започна преди по-малко от година на собствените си два крака, след много обиколки в ергономична раница и буквално хиляди километри, така че наистина мисля, че беше удовлетворяващо за всички нас като семейство да я видим да го направи сама, след като е била толкова дълго в раницата и е преживяла цялото пътуване", казва майка ѝ Уитни Пиърсън.

Снимка: /Twitter"Беше невероятно да наблюдавам нейното умствено и физическо израстване от първия до последния връх през последната година. Увереността, която е придобила, силата и виждаш как това се пренася във всичко останало, което прави всеки ден", добавя гордата майка.

Според местен планински клуб Лидия е най-младият човек, постигнал този подвиг, тъй като е само на четири години и четири месеца.

Преди това постижение младата туристка се е запознала с планинарството, когато е била само на шест седмици. Майка ѝ я е носела със себе си по време на преходи в планините на Ню Хемпшир. Когато навършва 2 години, Лидия започва да катери върхове със собствените си крака.„Всичко, което познава тя, е животът на открито", казва още майка й, която споделя, че въпреки рекорда, да изкачваш планини с 4-годишно не е толкова лесно, защото то прави малки крачки, а и маршрутите трябва да се избират внимателно и да се плануват така че да има подходящо място за нощувка.

Снимка: /TwitterУитни споделя още, че походите с дъщеря ѝ ѝ помагат да цени повече природата."Лидия забелязва и реагира на всички различни растения, гъби и дървета, а аз виждам много повече от природата и го виждам през нейните очи", каза майката.

Постигайки подобно нещо на толкова ранна възраст, Уитни се надява, че Лидия ще погледне назад към момента и ще се гордее със себе си.