На 13 ноември 2020 г. се навършват 20 години от излизането на „Хари Потър“ на български, но подготовката за юбилея започва още от сега. Първата инициатива от серията планирани изненади за феновете е националният конкурс за рисунка „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“.

Снимка: Egmont Bulgaria

Конкурсът за рисунка стартира на 27 септември 2019 г. и ще продължи до 4 ноември 2019 г. Поканени са за участие всички деца от 1-ви до 7-и клас от страната, както и българските ученици в чужбина. На 13 ноември победителите ще бъдат наградени по време на празнична програма в столицата и първи ще получат юбилейните български издания от поредицата. Всички детски рисунки ще се разглеждат и оценяват от жури, в чийто състав са Любен Зидаров, художник и илюстратор, Михаил Костов, журналист и основател на българската Хари Потър фен общност „Дейли Потър“, и Станислав Койчев – Стан, популярен влогър и запален почитател на книгите за Хари Потър. Рисунките ще бъдат групирани в три възрастови категории: от 1-ви и 2-ри клас; от 3-ти и 4-ти клас; от 5-и, 6-и и 7-и клас. Ще се приемат рисунки, изпратени само по пощата, на адреса на издателството: „Егмонт България“ ЕАД, гр. София 1142, ул. „Фритьоф Нансен“ № 9, с пощенско клеймо не по-късно от 4 ноември 2019 г.

Снимка: daily-potter.com

„Хари Потър“ е най-успешната поредица романи в света, с повече от 500 милиона продадени копия. Първият роман излиза през 1997 и само три години по-късно, на 13 ноември 2000 г., издателство „Егмонт“ представи на българските читателите историята на младия магьосник. В България, както навсякъде по света, книгите за Хари Потър се радват на огромна популярност – общият им тираж през годините надхвърли рекордните 610 хиляди екземпляра. За тази изключителна културна тенденция британският министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на романите, казва: „Аз мисля, че Дж. К. Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество.“

Националният конкурс за авторска рисунка – „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ – има за цел да съдейства за развитието на художествената активност и интереса на децата към книгите, както и да им предостави възможност да демонстрират своите знания и творчески умения. На интернет страницата на издателството са качени всички необходими за участие документи и регламент на конкурса. АКЦИО!