И Бог създaде хмела и малца. После се намесили хората с добър вкус и създали craft бирата. Животът е прекалено кратък, за да не пиете качествена бира! Затова помолихме 10 различни пивоварни, магазини и сайтове за крафт бира да ни препоръчат бирата, която ще направи лято 2017 феноменално. Подреждаме топ 10 предложения, които задължително да опитате и вие, не по студенина, защото българинът най-мрази да го цакат с топла бира, а по азбучен ред на техните източници. 

Наздраве! Бира да се лей!

1. 100 beers (София, ул. "Юрий Венелин" 1) е магазин от фенове на бирата, предназначен за други такива. Ако сте любопитни към качествените бирени разновидности, тук може да откриете наистина доста. Компания от винаги жадни за пиво също ще се намери. 

За лято 2017 100 beers препоръчват: Põhjala Uus Maailm.
"Това е нашата любима лятна естонска бира. Session IPA с калифорнийски хмелове вдъхновен от крафт бирената сцена в Сан Диего. Тройно сухо охмеляване, умерено горчив вкус и аромат на цитрусови плодове."

2. Ah/Ах (София, ул. "Пиротска" 8) е проект за българска крафт бира. Автора, който представят в момента на написване на тази статия, е Розалина Буркова. 

За лято 2017 Ah/Ах препоръчва: Аx!3 Bulgarian Pale Ale. 
"Със своя плодово-цитрусов вкус и златист цвят, Ах!3 Bulgarian Pale Ale съчетава 4 вида хмел (два от които българските - bg nugget и bg cascade) + специално блендиран малц. Тези съставки правят рецептата идеална за лятото. Аx!3 Bulgarian Pale Ale се съчетава отлично с морски дарове, пиле, сирена, млечни продукти и пикантни гозби."

3. Averi beers (Варна, ул. „Архимандрит Филарет“ 9) са четирима приятели от Варна, на които им е писнало да пият безвкусни неща, затова започват да предлагат такива, подбрани с много вкус. В магазина често се организират дегустации, състезания или просто приятни chill събития за лятно клатене на краката и пиене на студена бира.

За лято 2017 Аveri beers препоръчват: Nicotto
"Бирата идва от Барселона и е на каталунската пивоварна Barcelona Beer Company, но е вдъхновена от Япония. Сварена е с японски хмелове, жасмин, зелен чай и кори от мандарина. Много свежа и вдъхновяваща. За предизвикване на сетивата предлагаме да се пие от керамична чаша за чай."

4. B beery.bg може да откриете бири от малки пововарни от цял свят, които да получите в специален кашон на посочен от адрес – еднократно или като месечен абонамент.

За лято 2017 Beery.bg препоръчва: Saison Dupont
"Тя е сред любимите летни бири на екипа ни не само защото стилът е създаден заради лятото. Наистина – първообразът на сезоните е от Белгия (френската част). Самата бира се вари през зимата и после отлежава до лятото. С нея в края на горещия ден работниците на полето утоляват заслужено жаждата си. Saison Dupont е вече класика, защото е чудесно балансирана, освежаваща и с продължителен, сух финал. Бутилира се нефилтрирана, така че може да има леко мътен отенък или лека утайка, но това показва само колко чисти са съставките й."

5. brewforia.bg е онлайн магазин за подбрани крафт бири от цял свят.

За лято 2017 brewforia.bg препоръчва: Bevog Tak
"Светлият ейл води началото си от Англия, но от Bevog (№1 крафт пивоварна в Австрия за последните 4 г.) решават да оставят своя отпечатък върху стила. Техният Tak Pale Ale е създаден с идеята да бъде много вкусна, ароматна и балансирана бира. Основата й е положена чрез относително проста комбинация от основни и карамелизирани малцове. Върху тази „подложка” са добавени четири сорта хмел, които придават плодов аромат и изключително освежаващ вкус." 

6. Craft beers veritas (Бургас, ул. "Хан Крум" 6) е пивоварна в Бургас, създадена през май 2015 година.

За лято 2017 Craft beers veritas препоръчва: червената Веритас
"Това лято Пивоварната предлага пет наливни бири. Те са различни по вкус, цвят и стил, но всички са ни любими. Червената Веритас не е класическата тъмна горчива бира, в нея се усеща шоколадово-млечен дъх и лек карамел. Самата бира също е по-лека и много приятна за топлите летни вечери. Бихме я сравнили по-скоро с нежен съпруг, отколкото със страстен любовник. Наздраве и внимавайте със страстите!"

7. EVOÉ е българо-бразилски екип, който произвежда занаятчийско пиво, като използват подправки, плодове и натурални съставки, събрани от кулинарните традиции на двете страни.

За лято 2017 EVOÉ препоръчват: EVOÉ SAISON
Тя е с плътно тяло, деликатен малцов характер и ясно изразени нотки карамел, съчетава плодови и билкови аромати, умерено алкохолно присъствие, леко подчертана горчивина и сух, освежаващ финал. Името на бирата - EVOÉ, означава радвайте се, усетете щастието, отдайте му се.

8. Hills Beer е малка бутикова пивоварна в близост до град Пловдив. Идеята за микропивоварна Hills се ражда над чаша бира, изпита на летището в Мюнхен. Когато някой вярва, че усилията в работата трябва да се награждават достойно в края на деня с добре изстудена, освежаваща бира, в един момент... започва да прави хубава добре изстудена, освежаваща бира.

За лято 2017 Hills Beer препоръчва: Hills Weizen
"Традиционна баварска пшенична бира Hills Weizen е фаворит сред почитателките на бира. Светлозлатиста на цвят, с фина и гладка кремообразна пяна. Характерен не горчив, мек вкус, с изразена зърнено-плодова същност, ефирни нотки на благороден хмел."

9. Пивоварна 359 (с. Мрамор) е производителят на Диво пиво (или бирата с мечката, както я наричат някои жени, които си купуват не Audi и BMW, а червена кола и сребриста кола). Зад марката стои дългогодишен труд и много пробни варки. Точно толкова, колкото са нужни, за да се получи живо пиво с утайка и флорален аромат.

За лято 2017 Пивоварна 359 препоръчва: Диво Пиво Вайс.
"След доста опити се спряхме на комбинацията между малц и спелта и един вид благороден немски хмел. На етикета сложихме мумия и пирамиди, защото спелтата е била запазена предимно за висшата аристокрация в Египет, поради своята висока хранителна стойност и полезни качества, а панталонките, халбата и бретцелът препращат към родината на хмела и маята. Изключително лек и свеж вкус, с по-висока от стандартната за бира газировка и леко бананов аромат от маята, това е нашето оръжие в битката с летните жеги."

10. White Stork /пивоварна "Бял щърк"/ "излюпва" крафт бири в България с помощта на холандски собственост и белгийски пивовар. 

За лято 2017 White Stork препоръчва: Tropikalia IPA 

 

Снимка: Колаж: LadyZone.bg