Направихте ли си вече списък с обещания какво искате да ви се случи и да подобрите през новата година? Може би най-после искате да спрете с пушенето, да намалите вредните храни и да започнете да спортувате повече? Или пък да станете по-добри, да дарявате по-често и да помагате на нуждаещите се? А защо да не започнете да рециклирате и събирате разделно? Искате нова работа, нови предизвикателства и нови хоризонти?

А традицията да се дават обещания датира още отпреди новата ера. Първият месец от годината е кръстен на великия римски бог Янус. Той обикновено бива изобразяван с две лица, гледащи в противоположни посоки – едната към бъдещето, а другата - към миналото.

На 31 декември римляните си представяли как бог Янус гледа с едната си глава към изминаващата година, а с другата – към предстоящата. Това време от годината се превърнало в емблематично за римляните, които тогава прощавали на враговете си за допуснатите грешки и давали своите обещания за новата година.

Римляните вярвали още, че Янус ще им прости за всичко грешно през изминаващата година затова правели подаръци и обещания за добри дела.

Ето така се родили новогодишните обещания.

Вероятно вече сте си набелязали какво искате от новата 2020 година.