Дияна Илиева ни е изпратила много ценни съвети при избор и покупка на тротинетка за нашето дете. Благодарим за опита и информацията, които споделяте с нас и нашите читатели!

Тротинетките се превърнаха в истинско забавление, също като велосипеда и ролерите. Те могат да бъдат използвани от малки и големи.Тротинетката позволява да открием удоволствието от пързалянето и да му се насладим, без кой знае какви предварителни технически и практически умения.

Тротинетките могат да имат две или три колела. Срещат се и такива с четири, но тези с три са, естествено, по-стабилни. В зависимост от модела и марката, двете колела могат да бъдат разположени отпред или отзад. Тротинетките могат да бъдат изработени от метал,пластмаса или алуминий (или в съчетание) и да имат регулиращо се на височина кормило. Обикновено това са моделите за по-големите дечица. Дръжките най-често са покрити с мек материал (пяна) или са гумени, а покритието на дъската е неплъзгащо се. Някои модели имат спирачка на задното колело.Тротинетките могат да бъдат и сгъваеми.Това улеснява пренасянето им, защото не заемат много място в багажника на колата при пътуване или почивка, лесно се носят сгънати на ръка и са лесни за прибиране през сезона, в който не се използват.Максималното натоварване е различно: до 20, 40 ,60 или до 100 килограма. Съществуват и електрически тротинетки. Те обаче са доста по-скъпи от останалите и са предназначени за по-големи деца (за 8 и повече години).

Тротинетката е много полезна за двигателните умения на децата. Тя развива у тях чувството за равновесие, ловкост и координация на ръцете и краката.

За да изберем правилната тротинетка за детето, трябва да имаме предвид няколко важни елемента.

Големината на колелата: Съществуват малки ( 100 или 150 мм) и по-големи (150 или 200 мм). Големите колела са по-малко чувствителни на неравностите на пътя и ги преминават по-лесно: чакъл, пясък, лош асфалт. Возенето с по-големи колела е и по-комфортно. По-малките колела са за предпочитане, ако вашето дете или тинейджър прави фигури или се упражнява в по-сложни движения.

Твърдостта на колелата: Колкото по-твърди са колелата, толкова сцеплението със настилката е по-малко и е желателно да се използват от по-големи деца с повече опит. По-твърдите колела се износват по-бавно. Тротинетките с по-меки колела поемат по-добре вибрациите и по-добре прилепват към земята. Те са добър избор за начинаещи.

Скоростта на търкаляне на колелата: Съществува система АBEC, на която отговарят нечетни цифри от 1 до 9. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-голяма е бързината, с която се въртят колелата. Следователно е важно да познаваме нивото и уменията на детето си, за да направим правилния избор и то да се чувства удобно и комфортно с нея, и да я кара с лекота.

Как да изберем тротинетката за нашето дете?

Ако детето е между 2 и 5 годинки: За предпочитане са тротинетките на три колела. Те са по-стабилни за дечица, които тепърва започват да карат. Освен това се държат изправени сами и не падат,в случаите,когато детето внезапно реши да остави тротинетката и да се втурне към друга игра, която му е привлекла вниманието. Хубаво е тротинетката за по-малките дечица да бъде лека и маневрена.

Вашето дете е между 5 и 6 години: Ако детето има вече опит, изберете тротинетка на две колела. Хубаво е да вземете такава с регулиращо се на височина кормило,за да може да „расте” заедно с детето.

Детето ви е между 6 и 13 години: Неговата практика и опитност са добри и може да изберете тротинетка, която развива по-висока скорост. АBEC 5 е добър вариант. Ако детето ви я използва при ежедневните си занимания, например за да ходи до училище с нея (ако условията и разстоянието позволяват), изберете сгъваема тротинетка с презрамка,за да може да я носи на рамо и да не заема много място.

Независимо от това на каква възраст е детето ви, задължително го вземете със себе си, когато купувате тротинетката, за да може да я изпробва. Дайте му възможност само да избере тази,която най-много му харесва, като го насочите кои от предлаганите в магазина модели са подходящи за неговата възраст.

Екипировката, осигуряваща безопасност и оптимална защита на вашето дете

Каска: Детето трябва да я носи винаги, дори когато кара за кратко тротинетката. Каската трябва да е удобна, отговаряща на стандартите за безопасност и да стои на главата на детето, без да се мърда (без да се килва на една страна).

Наколенки: Особено полезни са при малки дечица.Спестяват много рани по коленцата и сълзички в детските очички.

Налакътници: Осигуряват стабилност и комфорт на детето.

Тротинетките се карат главно в парковете и градинките. Ако ви се наложи да пресичате улица,трябва да използвате пешеходните пътеки. Имате право да карате по тротоара и в пешеходните зони. Забранено е използването им на пътното платно.

И не забравяйте! Каквато и тротинетка да изберете,най-важно е забавлениетo и радостта от разходката, както и времето прекарано с вашето дете!