Благодарим на Павлина Стоянова, която ни е изпратила чудесен текст, посветен на положителното мислене и вярата в самия себе си. Виж как можеш и ти да изпратиш своя текст.

Ето това прочетено някъде във форумите изречение ме накара да се замисля. Наистина ли е толкова просто? Въпрос на личен избор ли е да бъдем щастливи?

Някъде преди година, провокирана от личен здравословен проблем, започнах да чета за силата на положителното мислене. И нещо в мен, макар и бавно, започна да се променя! Осъзнах, че съм пропиляла много възможности да бъда щастлива, че голяма част от времето съм била в състояние на тревога, в очакване нещо да се обърка, в отлагане, в страх. В крайна сметка преобладаващата част от страховете и тревогите ми не се материализираха, но със сигурност са ми попречили да бъда щастлива, отнели са от енергията и импулсите ми. От онези градивните!

С времето установих, че колкото по-малко се тревожа, толкова по-малко поводи за тревоги имам, колкото по-малко бързам, по-бързо стигам! Освобождавам се от очакванията си към другите - убедих се, че е добре да имам такива, само към себе си. Доста отрезвяващо откритие! Напълно споделям казаното от Кари Брадшоу в „ Сексът и града”, че от всички връзки, които имаме през живота си, най-важната е тази със самите нас! Да се грижа за себе си, да се приемам такава, каквато съм, да се обичам - значимостта на всичко това разбрах доста късно. Чудесно е, да имаме подкрепата на семейството и приятелите си, но е факт, че всеки човек сам взема трудните решения и извървява техния път. Както се пее в една песен на Шер….we all sleep alone! Ето защо трябва да живеем така, че да съхраним онази вътрешна сила, която ще ни спаси в мигове на изпитания! И да търсим своите радости и вдъхновения, които са нашата най-добра ”ракета носител”!

За себе си мога да кажа, че имам склонност да придавам голяма важност на всичко в живота си, дори и на по-дребните, делнични неща. Но вече си имам ново правило и то е ”Намали важността!”! Не се вкопчвам в желанията си и не искам те да се реализират на всяка цена. Изтъркано, но много вярно е, че човек, губейки, всъщност може да печели, както и обратното. Затова сега, когато си пожелавам нещо си казвам на ум ” Нека да се случи в най-благопроятния момент!” Осъзнах, че нещата не се променят, но можем да променим отношението си към тях, гледната си точка, ако искаме да вървим напред и да сме щастливи. Ние сами избираме как да реагираме в дадена ситуация - със сълзи, с усмивка, с гняв или безразличие! Изборът винаги е наш и начинът, по който ще се чувстваме след това. Балансираните хора със сигурност са по-здрави и по-щастливи!

Промяната ясно е, че не става от раз! Никога не съм се заблуждавала, че от утре ще съм чисто нов човек. Но се случва малко по малко, стъпка по стъпка! Ежедневно се боря с негативните си нагласи, едно тъничко гласче винаги изказва съмнение, че нещо може да се обърка, но се научих да живея с него и все по-малко да го слушам. Имам, разбира се, и своите слаби моменти, но по-важното е, че се научих да обръщам минусите в плюсове, да виждам възможности там, където преди съзирах само несполуки! И, със сигурност, знам, че мислите са енергия и е добре да ”храним” с тях не страховете, а мечтите си! В този процес на преосмисляне и преоткриване много ми помага астрологията! С нейна помощ проумях, че Вселената винаги ни дава своите шансове, зад ъгъла винаги ни чака нещо добро – протегната ръка, щастлива случайност.... Но не бива да спираме да искаме, да вярваме и да правим необходимото!

И накрая искам да споделя с вас моя сутрешен ритуал за щастие - след като измия лицето си и сложа грим, се поглеждам в огледалото, усмихвам се и казвам: Днес ще ми се случат три чудеса! Разрешавам! И ….щракам с пръсти! Повярвайте ми, чудеса се случват, може би не толкова големи, колкото очаквате, но се случват! И трябва да ги искате не само с мислите, но и със сърцето си! Опитайте!