Знаете ли, че сухата кожа и проблемите, които се провокират от сухотата, се активират много повече и са по-разпространени в студените зимни месеци? Това е една от причините да започнете да усещате кожата си прекалено опъната и да нанасяте крем по няколко пъти на ден. А доскоро не беше така, нали? Чудите се какво се случва?

В месеците, в които студът ни кара да се загръщаме с дебели палта и шалове и да пускаме климатици и печки на турбо режим, няма как това да не се отрази и на кожата ни. Външните фактори, като атмосферни условия, фотостареене, химически съставки, терапевтични намеси, неправилно хранене и др. са само 50% от влиянията, които са важни за състоянието и вида на кожата. За сухотата на кожа обаче може да има и вътрешни причини - генетична предразположеност, хормонални смущения, стареене на кожата или някакъв тип заболяване.

Около 15-20% от хората страдат от суха кожа, като съществуват различни степени на проблема - от суха до много суха. Тя е характерна предимно за жените, като най-честата причина е недостигът на Уреа – естествен овлажнител на кожата. Ето защо в ежедневната грижа за кожата, склонна към сухота, непременно трябва да присъстват необходимите за кожата липиди и овлажняващият фактор Уреа.

Съвети за грижа за суха кожа от главата до петите 

1. Сутрин и вечер измивайте лицето с хладка вода.

2. Подберете козметичните продукти правилно, като ги съобразите с вида и нуждите на кожата. Продуктите от серията за суха кожа Eucerin UREA RepairPLUS са разделени в пет групи: Грижа за тялото, Грижа за лице, Грижа за ръце, Грижа за крака и Почистване.

3. Преди да излезете навън, задължително нанесете защитен крем.

4. Използвайте продукти, съдържащи уреа. Тя активно повишава естествената способност на кожата да задържа вода и интензивно хидратира сухата кожа. Когато уреата е доставена в достатъчно количество на кожата, тя свързва водата с кожата и в резултат съдържанието на влага в кожата се повишава, кожата добива здрав вид и става отново гладка и еластична. Процентното съдържание на уреа в новите продукти на Eucerin за суха кожа е съобразено със съответното ниво на сухота на кожата. Лактатът  действа активно в комбинация с уреа, като намалява лющенето на кожата.

5. Пазете кожата от прекомерното излагане на слънце, вятър и резки температурни промени.

6. Избягвайте почистващи продукти, съдържащи сапун.

7. Когато си вземате душ, не го правете по-дълго от 15 мин, за да не пресушвате кожата. След това задължително използвайте овлажняващ продукт. Продуктите със съдържание на ликохалкон (екстракт от корени на женско биле) успокояват зачервяванията и осигуряват дълготрайна грижа за кожата.

8. Ако сте със суха кожа на краката, използвайте продутки, съдържащи уреа, глицерин и липиди. Те хидратират и защитават кожата. Не нанасяйте между пръстите на краката, за да избегнете гъбични инфекции.

9. Не е препоръчително да почиствате кожата прекалено често, тъй като така се нарушава естественият баланс на кожата и това може да я изсуши допълнително.

10. Вечерта нанесете овлажняващ крем. 

Кога сухата кожа може да се превърне в сериозен проблем?

До 20% от цялото количество течности в организма се съхраняват в кожата. 1 грам от кожата може да съхрани 1,5 грама вода. Когато кожата не е достатъчно хидратирана, тя става суха, губи от свежестта и еластичността си. Лекият дискомфорт в началото може да се превърне в зачервена и напукана кожа, което да причини болка. Не допускайте това да се случи и вземете мерки навреме!