Отдавна отминаха времената, в които с мотокрос се занимаваха предимно представителите на силния пол.

Днес все повече жени искат да се занимават с този екстремен спорт и се нуждаят от подходящото мотокрос оборудване, за да сбъднат мечтите си.

Ако и вие сте сред дамите, твърдо решени да се посветите на този спорт, ето какво крос оборудване ви е необходимо, за да сте спокойни, че сте добре защитени.

Мотокрос каска

Дори и вече да имате мотоциклетна каска, за да практикувате мотокрос ще ви е необходима каска, предназначена специално за този мото спорт.

Мотокрос каските се различават от всички останали видове по издължената брадичка (за по-добра вентилация), липсата на визьор и наличието на козирка.

Съвет: При избора на мотокрос каски е добре да не се водите от външния вид и цвят на каската, а от нейното тегло.

Казваме това, тъй като жени вие сте с по-нежна и деликатна конструкция и ако се спрете на прекалено тежка каска, може след време да изпитате болки в раменете и врата.

Затова е добре преди покупката да прочетете внимателно техническите характеристики поне на няколко модела и да се спрете на този, който е с най-ниско тегло.

Крос очила

Тъй като мотокрос каските нямат визьори, за предпазване на очите ще ви трябват специални крос очила.

На пазара се предлага голямо разнообразие от очила за мотокрос, от които можете да избирате, но ако искате нашето мнение, то ние ви препоръчваме да се спирате на очила за широкоъгълно виждане.

Даваме ви този съвет, тъй като този вид предлагат максимално вертикално поле за видимост.

И още нещо. Без значение на какъв вид очила ще се спрете, добре е те да имат много добра вентилация, за да могат да предпазват лещите от изпотяване и замъгляване.

Дамски мотокрос блузи

Добрата новина е, че при мотокроса не е необходимо да носите тежки якета или безформени блузи и фланели.

За този спорт всичко, което ви е необходимо е една висококачествена дамска мотокрос блуза от технически полиестерен плат.

Облеклото от този вид материя предлага максимален комфорт, освен това е дишащо, меко и с удобна за дамската физика кройка.

Крос панталони

Както вече ви е станало ясно, почти всички елементи от екипировката са разработени и създадени специално за този екстремен спорт.

Това важи с пълна сила и за крос панталоните, които също са проектирани специално за тази екстремна дисциплина.

Kъм момента на пазара се предлагат както панталони за дами, изработени от изцяло еластични материи, така и модели с еластични зони в коленете и в зоната на слабините за улесняване на движението на ездача по време на каране.

Всички модели мотокрос панталони предназначени за жени са проектирани да пасват идеално на дамската физика, така че сигурни сме, лесно ще откриете модела, в който ще се чувствате най-удобно и комфортно.

Мотокрос ръкавици

Крос ръкавиците трябва да са задължително ергономични и перфектно да обгръщат ръцете, за да могат да ви осигурят добър захват на кормилото.

Едновременно с това те трябва да могат да ви осигурят добра защита на пръстите и дланите, да са дишащи и изключително гъвкави, за да не пречат на движенията на ръцете ви.

Снимка: pixabay.com

Ботуши

Въпреки, че ги оставихме накрая, мотокрос ботушите са вторият най-важен елемент от крос екипировката (след мотокрос каските), за покупката на който трябва да се погрижите с голямо внимание.

Казваме това, тъй като ботушите, предназначени за мотокрос са малко по-твърди, високи и с възможно най-високата защита. Затова е възможно първоначално да ви се сторят малко по-неудобни.

Уверяваме ви обаче, че след като ги обуете няколко пъти, те ще омекнат и ще заемат формата на крака ви.

Добре е да знаете обаче, че при избора на подходящите ботуши може да имате малко повече затруднения, тъй като все още са малко производителите като Alpinestars, които предлагат крос ботуши за жени.