Искате ли детето ви вече да спи в собствената си стая? Успявате ли да го извадите от семейното легло? Пристига ли при вас малко след като сте му казали лека нощ? Ако имате проблеми с оставането на детето в леглото му, следващите редове са за вас. В тях ще ви дадем няколко съвета как да помогнете на детето да спи спокойно и самостоятелно в своето собствено креватче.

Снимка: istockphoto.com

Създайте стаята на мечтите

Като начало, позволете на детето да участва в избора на мебели и декорации на стаята му. Нека само избере своето детско легло. Инвестицията в мечтаното легло-замък или автомобил може да се окаже ключово за самостоятелния сън, тъй като детето с удоволствие ще прекарва време в него. Нека избере темата на стаята, чаршафите, лампата – всичко, от което има нужда. Разбира се, вие през цялото време можете да контролирате процеса, като му предлагате само мебели, които смятате за подходящи, но в същото време отговарят на желанията му.

Снимка: istockphoto.com

Предупредете кога е началото

Изберете конкретна нощ, която ще е първа за детето в неговата стая и ново детско легло. След това го уведомете точно коя вечер ще се пренесе там, за да му дадете време да обсъди с вас страховете и желанията си и да се подготви за новото.

Снимка: istockphoto.com

Създайте ритуал за лека нощ

Вероятно и досега сте имали ритуал за лека нощ – четене на приказка в леглото, песничка, специална лампа или друг начин да го подготвите за сън. Пренесете ритуала в новото легло, но добавете и нещо ново, което да радва детето и да го задържа възможно най-дълго под завивките. Може да получи нова играчка за сън, която дълго е желало, или нова нощна лампа. Повтаряйте ритуала по един и същи начин всяка вечер.

Снимка: istockphoto.com

Осигурете спокойствие

Ако детето се страхува от тъмното, оставете го да спи на светната лампа. Може също да оставите отворена вратата, за да чува, че сте наоколо, и да може да ви извика при нужда, вместо да става от леглото. Някои родители използват бебефоните като радиостанции, с които детето комуникира с тях в съседната стая, без да излиза от своята, и се чувства на сигурно място. Други позволяват на детето да вземе в леглото си любима вещ – плюшена играчка, одеяло за гушкане. Това ще бъдат малките неща, които ще го накарат да се чувства спокойно.

Бъдете твърди

Връщайте детето в леглото му всеки път, когато стане. Бъдете дружелюбни, но твърди и повтаряйте всеки път защо трябва да остане там.