Градинските маркучи играят много важна роля в напояването на градината и поддържането на свежи и зелени растения. Няма градина с посеви или растения, която да не се нуждае от напояване, а това може да се случи единствено с помощта на маркуч. Най-важният въпрос обаче, който касае всеки, е как да изберем подходящ такъв. Преди всичко трябва да уточним, че градинските маркучи се различават по материал, дължина, диаметър, брой слоеве и работно налягане. 

Що се отнася до материала повечето са изработени от PVC, но има градински маркучи, които са изработени и от каучук и полиетилен. Тези, които са изработени от винил, са по-евтини, по-леки, но издръжат по-малко време, защото лесно се увреждат. Ако изберете винилови маркучи с гумени слоеве, ще си осигурите малко по-траен маркуч. Със сигурност гумените маркучи са по-устойчиви, тъй като може да се огъват и да издържат на по-силно водно налягане.

Когато говорим за брой слоеве, маркучите могат да се делят на еднослойни, двуслойни, трислойни и т.н. Различните маркучи имат различен брой слоеве, като колкото по-многослойни са, толкова по-устойчиви на външни влияния ще бъдат. Така и по-трудно ще се наруши тяхната цялост. Еднослойните градински маркучи са най-простите модели и нямат допълнителни покрития. 

Дължината на маркуча също е от много важно значение. Има модели, които са с дължина 10 м, а други – 200 м. Кой ще изберете зависи от индивидуалните нужди и от това колко далечно място ще напоявате. Ако е прекалено дълъг обаче, може да е по-трудно преместването му от едно място на друго. В този случай можете да се оборудвате с макара, на която маркучът да се навие, така че да съхранявате и транспортирате по-лесно. 

Диаметърът на маркучите също е различен на различните модели. Има такива, които са ½“, ¾“, 1“. Маркучите, чийто диаметър е по-голям, доставя успешно много повече вода, но за по-кратко време. От друга страна, маркучите с по-голям диаметър, са по-обемни и по-тежки. Ако се чудите какъв диаметър на маркуча да изберете, тогава можете да се придържате към правилото, според което, колкото по-дълга е напоителната система, толкова по-голям трябва да е диаметърът.

Специфичното за някои маркучи е наличието на текстилна мрежа. Тази спираловидна мрежа осигурява по-голяма устойчивост на водното налягане и запазва формата на маркуча. Други маркучи пък имат UV защита, която предпазва маркуча от накъсване заради слънчевата топлина. 

За да бъде максимално дълго време здрав маркучът, трябва да полагате грижи за него. Това ще гарантира по-дълго време на употреба. Все пак, когато не се употребяват, трябва да се съхраняват на сянка, особено през топлите летни месеци. В студените зимни дни маркучите трябва да съхранявате на стайна температура или в помещения, където няма отрицателни температури. Правилният начин на съхранение на маркуча е навит на руло, а не разпънат. 

Ако Ви е необходим градински маркуч за капково напояване, тогава изборът Ви е между едносезонни и многосезонни маркучи. Предимството на този тип маркучи е доставянето на вода директно до корена на растението. Благодарение на тях кореновата система става много здрава заради редовното и равномерно поливане.

Градинските разтегателни маркучи са също добър избор. Те са навити на спирала, но се разтягат до почти права линия. Подходящи са за ръчно поливане на балкон или в по-малък двор.

Освен за поливане на градината, маркучите могат да се използват и за водоснабдяване например. Такива са смукателните маркучи, които са предназначени за транспортиране на вода от кладенец например. Специфичното при тях е, че имат спирала във вътрешността си. Те са изработени от неръждаема стомана или PVC в повечето случаи. Смукателните маркучи намират приложение в градинарството или строителството.

Освен тях има и плоски маркучи, които се използват в селскостопанството. С тях можете да поливате, но и да отводнявате. Могат да бъдат еднослойни или двуслойни. Еднослойните са предназначени за напояване с по-малко налягане на водата, докато двуслойните са по-устойчиви. Затова вторите намират приложение както в градинарството, така и в строителството, промишлеността. Предимството им е, че са леки, гъвкави и лесно се навиват на руло. С тях може да се доставя вода дори от труднодостъпни места.

Откъде да закупя маркуч за вода?

Ако търсите да закупите градински маркуч за двора, тогава можете да разгледате огромното разнообразие в един от най-големите онлайн магазини за машини в България – onlinemashini.bg. Там ще откриете не само градински, но и плоски, както и смукателни маркучи за всякакво приложение. Отделно ще откриете и нужните аксесоари за маркучите.

В онлайн магазина можете да откриете и други градински ръчни инструменти или машини, с които да поддържате лесно Вашия двор. Можете да пазарувате всичко необходимо от едно място само с няколко клика. Направете заявка директно през сайта или се обадете на телефоните, посочени в сайта. 

Консултантите на onlinemashini.bg са винаги на разположени да Ви помогнат в избора на артикул, както и да отговорят на всички въпроси, свързани с Вашите поръчки.

Поръчката се прави без регистрация, а пратката пристига бързо – обикновено до 3 работни дни. Можете да изберете мястото на доставка – до личен адрес или удобен за Вас офис на куриер. И още повече - при поръчка над 70 лв, получавате безплатна доставка.