Етикетът не е само хартиеното парченце с информация за цената и състава на артикула. Правилата за поведение, най-вече на обществено място и при комуникацията с други хора, определя и налага особен вид поведение, съобразено с различни предпоставки, изисквания и общоприети условия.

В днешни дни като че ли поведението според етикет е характерно само за определена прослойка от хора, а понякога дори се гледа с насмешка на техните обноски. Приемат се по-скоро за капризно и високомерно поведение.

Ако за повечето от нас е навълно нормално да сложим телефона си на масата, докато обядваме, да отбележим във Фб къде точно обядваме и да снимаме храната си, преди да яконсумираме, то не забравяйте, че според етикета за телефона изобщо няма място в тази ситуация. Вилицата отляво, лъжицата – отдясно, телефонът – в чантата.

Нека припомним някои основни правила, които етикета за поведение при романтична вечеря налага. Колко от тях са ви познати? Колко от тях спазвате? Чудили ли сте се защо той не ви се обади отново, след като според вас сте си изкарали чудесно? А дали пък не сте нарушили някое от правилата, което за него е било важно...

1. При влизане в ресторанта мъжът отваря вратата и я задържа, докато дамата влезе. Ако двамата стигнете до вратата по едно и също време, постарайте се да се стиковате в действията си - жената трябва да отстъпи крачка назад, за да позволи на мъжа да й отвори вратата. Той, от своя страна, не бива да е твърде настоятелен в галантността си - отварянето на вратата трябва да е мил жест, а не такъв, причиняващ дискомфорт.

2. На официални вечери всеки за от гостите има отредено място. Когато отивате на интимна вечеря като двойка, няма точно разпределение на местата, но все пак - ако той дръпне стола, за да ви помогне да седнете, не започвайте да му обяснявате, че това място не ви харесва, че светлината е кофти, че предпочитате до прозореца. Ще се получи неловка ситуация, в която той ще държи облегалката на издърпания стола, а вие ще пристъпвате смутено от крак на крак.

3. Не поставяйте ненужни вещи на масата. Там няма място за дамската ви чанта, шала и други аксесоари. Връхната дреха и аксесоарите си оставете на гардероб или на закачалка. Дамската чанта трябва да стои на стола зад гърба ви. 

4. Ако се чудите кой трябва да поръча пръв, отговорът е - този, който вече си е избрал. Ако вече сте решили какво ще консумирате на вечеря, спокойно го заявете на сервитьора. Не започвайте да се храните преди да поднесат храната и на двамата. Хубаво е предварително да се запознаете с правилата за използване на приборите, особено ако сте на вечеря в изискван ресторант. Така ще се чувствате по-спокойна и ще можете да покажете себе си в най-добра светлина. Не се пресягайте към храна, която е на другия край на масата. Помолете да ви я подадат. 

5. На романтична среща у всеки от партньорите има известна степен нервност. Не се опитвайте да я удавите във вино. Пияна жена на първа среща не е най-доброто, което може да покажете от себе си.

6. Не си слагайте червило непосредствено след вечерята, и то на масата. Извинете се, станете и идете да се освежите в тоалетната. Същото важи и за прическата. 

7. По закон тютюнопушенето в заведенията в България е забранено, но въпреки това на много места това правило се нарушава в името на повечето клиенти. Възможно е вместо пепелник, на масата пред вас да поставят малка чашка с вода или лед. Въпреки това ви съветваме да се въздържите. Ако мъжът срещу вас не е пушач, едва ли ще му бъде приятно да димите около него, дори да не го каже с думи. Още по-неприятна е целувката на непушач с пушач. От друга страна, щом има законово установено правило, редно е то да се спазва.

Спазването на тези 7 малки правила за поведение със сигурност може да ви даде само предимства. Да бъдете забавна, чаровна и да го омаете е нещо, което зависи само от вас, за което правила няма.