Тези дни си направих труда и измерих
някои от най-употребяваните в кухнята продукти и подправки. Получи се една доста интересна табличка и вярвам, ще бъде в помощ на всички дами, които държат на точността и се стремят стриктно да спазват мерките в изпълнение на кулинарните рецепти. Още повече, че не всички и не всякога разполагаме със специално кухненско кантарче.
Получих много интересен резултат,
когато измервах щипка сол, червен пипер, захар, брашно, смлян черен пипер и дори нишесте. Оказа се, че теглото на 1 щипка от всеки един от гореизброените продукти тежи 1 г.
Има и още продукти, които при един и същ обем тежат еднакво. Например:
1 чаена чаша брашно и 1 чаена чаша галета тежат по 130 г;
1 чаена чаша пудра захар и 1 чаена чаша грис тежат по 190 г;
1 чаена чаша сол, захар, прясно мляко, оцет тежат по 200 г.
Продължих измерванията с лъжици и лъжички:
1 супена лъжица от същите продукти тежи 10 г. А 1 чаена лъжица – 5 г.
1 супена лъжица доматено пюре тежи 15 г;
1 супена лъжица масло е 40 г.
Както виждате, има различни продукти с еднакъв обем, които, вероятно във връзка с плътността си, са с различно тегло.
Забележете: 1 чаена чаша счукани орехи, сравнени със захар, сол и прясно мляко са доста по-леки – само 120 г. И за сведение – 1 кафена чаша счукани орехи пък тежи само 50 г.
За някои тези данни може да се сторят несъществени и маловажни, да не кажа странни и смешни. Но изкушените от кулинарното изкуство, както и виртуозите в кухнята, със сигурност ще оценят по достойнство скромните резултати от горния експеримент.