Независимо че посещавате редовно маникюристка и ръцете ви изглеждат с безупречен лак всеки ден, необходимо е да дадете почивка на ноктите за една седмица. За да не са чупливи и сухи с лесно нараняващи се кожички, ето как може да се погрижите за тях у дома:

Лимонов компрес

Свалете лака, измийте ръцете с топла вода и ги подсушете. Разрежете един лимон на две половини. Сложете ги на масата и краят на пръстите на едната ръка потопете в свежата сърцевина на плода, така че да потънат нокътните плочки на петте пръста. В другата лимонова половина потопете пръстите на другата ръка. Останете така около 10 минути. След това само подсушете ръцете в домакинско руло. Ще се удивите колко тонизирана ще бъде не само кожата на пръстите, но и ноктите става по-бляскави. По този начин може да премахнете и неприятен мирис след работа с гумени ръкавици или обработка и пържене на риба.

Зехтинова баня

Вечер след като сте привършили с домакинските задължения сложете зехтин на дъното на плитък съд и го затоплете на водна баня. След това потопете върховете на пръстите на двете ръце в него, така че да се покрият ноктите изцяло. Тази зехтинова баня се прави на измити и подсушени ръце след като сте свалили преди това лака. Пръстите държите в зехтина, докато се охлади. Не е нужно да се измивате или избърсвате, по-скоро размажете зехтина по дланите и горната повърхност на ръцете, и при възможност не ги мокрете до другия ден.

Масло за укрепване на нокти

Ако искате да използвате специализирана козметика за подхранване на нокти у дома, може да използвате масло за укрепване на ноктите. То има специален състав за подхранване растежа и плътността на ноктите. Нанася се с четчица, подобна не тези за лак  върху кожата, която обгражда нокътната плочка. С пръсти се разтрива върху всеки нокът. Масажът допълнително възстановява и подобрява кръвообращението около нокътя. Тази процедура за нанасяне на подхранващо масло върху ноктите може да правите два пъти дневно сутрин и вечер в продължение на една седмица. А след това продължете 2 пъти седмично.  

След тази едноседмична почивка без лак ноктите придобиват собствен блясък, а кожата около тях става по-нежна. След това спазвайте правилото – преди лакиране винаги полагайте един слой база за нокти, която съдържа винамини и минерали за защита.  

Снимка:Thinkstock/Getty Images