Все още ли си бръснете краката? А защо го правите - така ви е удобно, все не успявате да съберете достатъчно пари за епилация или пък се страхувате? Оказва се, че не малко жени имат сериозни страхове от лазерите. Доколко обаче тези страхове са реални и основателни? Консултираме се по темата с инж. Георги Панчев, един от най-големите специалисти по лазерни технологии в България и управител на BulMed Consult (вносители на лазери с FDA сертификати).

СТРАХ 1: Рак на кожата

Лазерната епилация се предлага в световен мащаб като метод за отстраняване на нежелано окосмяване повече от 20 години и досега няма известен случай на рак на кожата, вследствие на третиране с лазер за епилация. Лазерната енергия, като цяло, се ползва в медицината от около 50 години и се е доказала като абсолютно безвредна.

Защо е невъзможно да се предизвика рак на кожата с лазер?

Ракът на кожата е следствие на мутация на някои клетки. Смята се, че UV лъчите от слънцето са един от възможните причинители на рак на кожата. Те обаче са в късия спектър на светлината, докато дължината на вълната на импулса на лазерите за епилация е в дългия спектър - варира от 755 нм до 1064 нм, т.е. тя е съвсем различен тип светлина. Ракът на кожата се причинява от малформации на бенки. При третиране с лазер бенките задължително се зачертават с бял молив, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне по никакъв начин. Така се прави допълнителна защита на проблемните зони по кожата.

СТРАХ 2: 

Това е абсолютно невъзможно! Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото мястото, на което може да проникне, е около 7 мм до 1 см в косъма. Той дори не може да достигне до луковицата. Затова технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност тя достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне, който и да било вътрешен орган.

Лазерната епилация, както и всевъзможни други процедури, не се препоръчват на бременни жени, тъй като няма клинични проучвания върху бременни. Преди да се случила бременността обаче няма никакъв проблем да се прави лазерна епилация, в която и да е зона на тялото.

СТРАХ 3: Лазерната епилация може да попречи на забременяване

Няма доказателства в световен мащаб, които да сочат, че лазерната епилация може да причини пряко или косвено безплодие, поради особеностите на технологията. Тъй като импулсът е изключително малък, той по никакъв начин не може да засегне яйчниците, матката или който и да било друг вътрешен орган.