Борбата с остаряването, увисването на кожата и промяната на формата на лице, ръце и други са проблеми, с които всеки човек се сблъсква на определена възраст. Грижа за себе си, естетизъм или нарцисизъм - у всеки те са застъпени в различна степен. Факт е обаче, че естетичната медицина се превръща в едно от най-бурно развиващите се направления в медицината през последните години именно заради подобни проблеми. Днес тя е колосална индустрия с многомилиардни обороти, в която конкуренцията е жестока. Пациентите очакват все по-ефикасни, безболезнени и щадящи материали и процедури. 

Историята на конците за повдигане започва в средата на 90-те години на миналия век. Тогава грузинският хирург - Марлен Суламанидзе, който в момента е гуру в пластичната хирургия, се опитва да разработи конци, които да се захващат под кожата, без обаче да се губи търсения лифтинг ефект. Процесът на работа е дълъг и никак не е лесен. Накрая му хрумва да вземе полипропиленов конец, който се използва за зашиване на рани, да му направи разрези под микроскоп и да го стерилизира. Накрая, точно както по филмите, го имплантира в собствената си предмишница, за да изпробва действието му.

След още няколко години експерименти през 1998 г. д-р Суламанидзе патентова хирургичните конци за козметични неоперативни интервенции. Дава им името Aptos, което е съкращение от старогръцките думи anti „против, срещу“ и ptosis „увисване“. Тези лифтинг конци се оказват ключът за постигане на повдигащ ефект на лицето, шията и тялото, без да се налага хирургическа намеса, от която пациентите обикновено се боят.

Оказва се, че Грузия е една от страните, в които естетично-хирургическият туризъм е добре развит. Причината? Както ни сподели самият д-р Марлен Суламанидзе - "За процедура с конци за повдигане например ще платите около 3 пъти по-малко, отколкото в страни от Европа или Америка. И ще ви останат дори да хапнете вкусно."

С помощта на лифтинг конците се избягва хирургическа намеса за постигане на лифтинг ефект. "Няма разрези, няма кръв, няма дълга рехабилитация. Това е най-важното мое изобретение.", споделя лекарят. Конците са безвредни, минимално инвазивни и с относително дълъг ефект. Те са разработени в отделни вариации, в зависимост от случаите, при които се прилагат. Така например ако птозата (увисването) е втора или трета степен, тоест нещата са напреднали, се прилагат нерезорбируеми или с дълъг период на резорбция конци. Ако ситуацията е по-лека, тоест се налага повдигане ъгълчетата на устата, премахване на скръбното или намръщено изражение, или трябва да се укрепи зоната около ушите и между веждите, на помощ идва друг. Пълният ефект се проявява след 2-3 месеца.

Д-р Марлен Суламанидзе е завършил Медицинския институт в Иркутск и от 1974 се занимава с лицево-челюстна хирургия. След специализацията негова основна дейност става пластичната и естетичната хирургия. Направил повече от 25 000 хирургични операции.