Почти няма кожа, която да устои на студеното време. Освен неприятните грапавини и зачервявания, могат да се появят и рани, ако не вземете мерки. Разбира се, в магазинната мрежа може да намерите изобилие от лосиони и кремове за ръце, но ние знаем, че домашно приготвените са по-ефикасни и най-важното – знаем какви съставки сме вложили и какво ще попадне върху кожата ни.

Медът е благотворен натурален продукт, който има доказано антибактериално и хидратиращо действие, а освен това е богат на антиоксиданти. Затова той е един от най-подходящите продукти, с които да си направите домашен балсам за много сухи и напукани ръце. Ето как:

 

Съставки:

¼ чаша кокосово масло

¼ чаша бадемово масло

¼ чаша зехтин

5 с.л. пастили пчелен восък

1 с.л. масло от ший

1 ½ с.л. мед

Любимо етерично масло

 

Сложете всички съставки, с изключение на меда, в купа, подходяща за микровълновата. Загрейте ги до пълно разтопяване. Добавете меда и 15-20 капки от любимо етерично масло и веднага излейте в подходящ съд – чисто бурканче с капачка. Оставете да се охлади на стайна температура, преди да пробвате дали консистенцията е подходяща за нанасяне. Ако искате да е по-меко, може да разтопите отново и да добавите още етерични масла.

От съставките, които са изредени горе, се получава доза около 200 грама, която ще ви стигне до края на зимата.