Вероятно много от вас са се убедили, че здравата коса не означава да отидем в магазина и да купим най-скъпия шампоан, балсам и маска. Пълноценното хранене е важно условие за силна и лъскава грива. В организма ни трябва да постъпват достатъчни количества калций, магнезий, хром, цинк, калий, йод, биотин.

За бързо възстановяване на изтощена коса – всеки ден хапвайте по 10 сурови тиквени или слънчогледови семки. Добре е това да се случва два часа преди лягане.

Консумирайте покълнало жито и покълнала соя. Това укрепва както косата, така и костите.

Най-простото и лесно нещо, което може да направите за косата си, е да ядете поне по 1 ябълка на ден. В нея се съдържат над 300 ценни вещества.

Снимка: istockphoto.com

Консумирайте повече кисело мляко. Едновременно с това може и да измивате косата с него – 100 г кисело мляко се разбиват добре, косата се намазва, увива се в найлонова шапка и топла кърпа. След 30 минути се изплаква.

Орехите и фъстъците също действат благотворно върху косъма. Похапвайте дори когато сте в движение.

Отвара, която може да накара косъма да заблести – чай от листа коприва. Пийте по 3 пъти на ден преди хранене.

Плодовете и зеленчуците, соята, бирената мая, орехите, овесените ядки, бобовите култури, кафявият ориз – това са все храни, които ще повлияят много добре върху структурата и вида на косата.