Много фризьорски салони предлагат процедурата ламиниране на косата, която обещава бляскави резултати – косъмът се изглажда и става видимо по-здрав, а цялостният вид е като на холивудска актриса, прекарала часове в разкрасително студио.

Във фризьорския салон коафьорите използват специални продукти, които покриват косата и й придават блясък и здравина. На практика косъмът придобива втори „дишащ“ слой, който подпомага набавянето на кислород. Обяснено по-просто нещата изглеждат така - козметичните продукти за ламиниране са заредени отрицателно, а косата ни е заредена с положителен заряд. Получава се взаимно привличане, което предпазва и заздравява.

Снимка: istockphoto.com

Разбира се, салоните предлагат тази услуга и всяка от нас може да се възползва срещу определена сума.

Ламинирането или още гланциране, както е известно заради ефекта, който се създава върху косата, можем да си направи и в домашни условия, а най-важната съставка, която не е никак скъпа и може да се намери в почти всеки кухненски шкаф, е желатинът.

Как да ламинирате косата си в домашни условия
Кипнете вода на котлона и оставете да се охлади до стайна температура. Вземете от нея 3 чаени лъжици (може да отмервате и със супени, ако косата ви е по-обемна и дълга) и смесете с 1 чаена лъжица желатин. Разбъркайте добре, докато желатинът се разтвори. През това време измийте косата си с шампоан, сложете маска или балсам, както обикновено и изплакнете добре. Към сместа от вода и желатин добавете 1 чаена лъжица маска за коса или балсан и отново разбъркайте. Нанесете така приготвената ламинираща маска на косата, като избягвате корените, особено ако косата ви е склонна към бързо омазняване.

Единият вариант е да сложите на косата си топла към гореща хавлия, за да активирате действието на желатина, а другият е да сложите хавлията и да нагреете със сешоар за 10 минути. След това изчакайте поне половин час, преди да измиете с шампоан. Резултатът от ламинирането ще може да видите, след като изсушите косата.

Снимка: istockphoto.com


Какви са предимствата на ламинирането
Противно на повечето процедури, които изглаждат косъма и всички дами са свикнали, че те задължително увреждат косъма, ламинирането съвсем не е от тях. Освен чудесния външен вид, който ще добие гривата ви, тя ще бъде и добре защитена, благодарение на колагена, който се извлича от желатина.


Най-важното, с което ще се сдобие косата, е именно защитния слой, който през зимата ще я пази от ниските температури навън и от високите температури при сушене със сешоар и третиране с преса и маша.

Снимка: istockphoto.com


И още един голям плюс за дамите, които се боядисват – цветът ще остане защитен за по-дълго.