Преди да ни е изненадал есенният косопад, е хубаво още от сега да се подготвим и да предприемем необходимите мерки за неговото възпрепятстване. Въпреки изобилието на козметични препарати, предназначени за здрава и плътна коса и срещу косопад, разработени по последни иновативни технологии, натуралните продукти, без примеси на каквито и да било изкуствени химикали, си остават най-верните ни помощници в борбата срещу този така ужасяващ всяка жена проблем.

Един от тях е кокосовото мляко

Точно така. Кокосовото мляко е сред най-верните приятели на красивата и здрава коса. Съставките в него успешно се борят срещу косопада, съживяват косата, придават й неподозиран блясък и жизнерадост.

Качества на кокосовото мляко

Кокосовото мляко съдържа значително количество калий и други микроелементи като цинк, йод, сяра, манган и селен. Богато е и на мазнини, благодарение на които поддържа организма достатъчно хидратиран. В същото време възпрепятства задържането на излишни мазнини. Ето защо кокосовото мляко е изключително благотворно за косата, тъй като не позволява тя да се изсушава, начупва и оттам да опада. Благодарение на калия кокосовото мляко засилва кръвообръщението, подпомага поддържането на водния баланс и притежава изключително изчистващо от токсините свойство. Не случайно някои учени определят кокосовото мляко като една от най-чистите течности след водата.

Как да си направим кокосово мляко у дома

Въпреки че кокосово мляко лесно ще открием в магазина, ето как можем да си го приготвим сами у дома. Колкото по-гъсто е то, толкова по-силен ефект ще има то върху косата. За целта са ни необходими 1 зрял кокосов орех, 1 литър вода, блендер, тензух, марлена кърпа или торбичка за изцеждане.

И така, кокосовият орех се отваря и се изчиства от течността, която се намира във вътрешността му. Поставя се в една голяма кърпа и се ударя в нещо твърдо. Така най-лесно орехът ще се счупи. Бялата ядка се изважда и се нарязва на малки парченца. Те се поставят в блендера, добавят се 2 чаши вода и се разбива. След това се добавя още 1 чаша вода и в продължение на още няколко минути се разбива. Получената гъста кремообразна кокосова маса се прецежда през тензух или марлена кърпичка. Стърготините се връщат още веднъж в блендера и се разбиват с малко вода. Отново изцеждаме, за да излезе още малко мляко. Млякото се съхранява в стъклен съд в хладилник.

Как да го прилагаме

Достатъчно е 2 пъти в седмицата, в продължение на 1 месец, преди изплакване, да масажирате скалпа с кокосово мляко.