Бели или колко бели искате да са зъбите ви зависи от наследството, което носите. Затова денталните медици преди да  направят пломби или коронки определят оттенъка на зъбите по скалата на Вит, за да може след реконструкцията усмивката ви да бъде с еднакво бели зъби. За тази цел избелване на зъбите се прави преди смяната на пломби или протезиране, защото възстановяващите материали не могат да се избелват. Разбира се, с професионална стоматологична процедура може значително да избели пожълтели или потъмнели зъби, но предварително трябва да се почисти и зъбният камък.

Истинското избелване премахва флуорни петна по зъбите, тетрациклиновото оцветяване и може да промени цета на зъбите с 2-3 нюанса на бялото. С тази манипулация се извежда от тъканите на зъба не само пигментацията, но и минералите - калций и фосфор. След избелването зъбите известно време са с повишена чувствителност към температурни и химически дразнители. Вашият стоматолог най-добре ще прецени каква процедура е подходяща за вас, съобразено с вашия зъбен статус.

Какво зависи от вас

За да запазите постигнатия резултат трябва да се въздържате от оцветяващи напитки и храни – червено вино, кафе, черен чай, боровинки, червено цвекло, червено грозде и т.н.  Разбира се, редовното измиване на зъбите с четка и паста, която има избелващ ефект продължава да бъдат част от вашата редовна лична хигиена.  

Избелване не се препоръчва:

На деца до 17 години.

При парадонтоза

На алергични към перхидрол или карбамид

4 достъпни начина за домашно изсветляване на зъбите: 

Със сода бикарбонат се поръсва зъбната паста върху четката. Без груб натиск върху зъбите може да се почистват един път седмично. 

С помощта на памучно тампонче, намокрено с няколко капки кислородна вода, може да се почистят предната и задна повърхност на зъбите, след което се изплаква устата. Да не се прибягва често до тази възможност, защото не влия добре върху зъбния емайл. 

Прах от куркума върху четката с паста за зъби също почиства повърхността им за повече блясък. Не се препоръчва по-често от един път в седмицата. 

Ако нямате нищо подходящо за избелване на зъбите у дома, с памучно тампонче, напоено с прясно изцеден лимонов сок, може да потъркате зъбните повърхности и след това да изплакнете устата. В резултат на тази процедура ще постигнете и освежаване на дъха.