Има прости и изпитани правила, с които ще ви запозная в тази статия. Важно е да отстраняваме макиажа от лицето си нежно, без да раздраним кожата. Това може да стане с подходящите козметични продукти и разбира се, с правилна техника. Демакиажът започваме в обратния ред на гримирането. Спирата е последна в нанасянето на грим, но при свалянето на грима започваме със спиралата и сенките на очите.

За сваляне на грима от очите и специално на спиралата е добре да се избягва триенето. В тази деликатна зона – околоочният контур, кожата  е изключително нежна и тънка и без подкожна мазнина. Затова за почистването на спиралата поставете навлажнен памучен тампон под долните мигли, а с втори тампон, напоен с почистващо средство, нежно избършете спиралата с движения от корените към връхчетата. При по-дълги и гъсти мигли ще се наложи да използвате няколко тампона, докато върху тя вече не остават следи от грима.

Съществуват много добри двуфазни разтвори, а също и пяна за демакиаж. Разбира се, обикновеното тоалетно мляко също върши добра работа, но внимавайте тоалетното мляко да не попадне в очите ви. Като съобразите колко малко е пространството на очите и миглите, навлажнявайте готовите тампони само в средата.

За дегримьор може да използвате бадемово олио, защото е неутрално и няма да да ви раздразни или да предизвика алергия. Напротив, омазнява и подхранва тънката кожа на клепачите.

Опитайте се с търпение да разтривате миглите между двата тампона, а не да ги подръпванте. Допълнително с тампонче за уши почистете събралия се макиаж във вътрешните ъгълчета на очите.

Ако сте с прекалено чувствителни очи, легнете и поставете тапони под миглите и върху клепачите с двуфазен разтвор и останете така за 2-3 минути, за да може спиралата да се разтвори.

След като свалите грима от очите продължете към свалянето на праховата пудрат или фон-дьо-тена и коректора с по-големи тампони, напоени с тоалетно мляко с кръгови двежения отдолу нагоре. По този начин си правите сами масаж на кожата на брадичката, скулите, носа и челото. Бързо сваляне на грима се постига и с почистващите кърпички за лице.  

За изтриването на червилото и гланца за устни използвайте нов тампон, като с показалеца и палеца на едната ръка притиснете двата ъгъла на устните, а   тампонът с тоалетно мляко прокарате от единия до другия край поотделно на горната и на долната устна.

Моливът за вежди свалете с нов тампон. Вярвайте, че отделените минути за демакиаж, са подарък, който сте си направили сами, за успокояване в края на деня. Повечето знаят, че свалянето на молива за вежди с нежно погалване от средата на лицето да края на веждата е един от масажните похвати в релаксиращия масаж на лице.

Последната стъпка е да измиете лицето и шията с хладка вода и да нанесете тоник или овлажняващ крем за лице. Добре е да направите кръгов масаж около очите с  крем за околоочен контур, а също да нанесете балсам за устни. Всичките тези грижи са условие за запазване на кожата на лицето най-дълго време свежа, еластична и красива.

Постарайте се след свалянето на ежедневния грим да се почувствате релаксирани, все едно сте свалили част от тежестта на работния ден.