Боядисаната коса се нуждае от повече и по-специални грижи. Още повече ако искаме да запазим цвета блестящ за по-дълго. И не става дума за скъпи продукти, а за навици, които можем да придобием много лесно.

Не боядисвайте чиста коса
Боята хваща на леко мръсна коса. Това ще ви го каже всеки опитен фризьор. Затова преди да пристъпите към боядисване, изчакайте поне 1 ден след последното измиване с шампоан.

Слънцето е враг и на цвета
Ако искате цветът на косата да се запази по-дълго от обикновеното, не я излагайте на директна слънчева светлина. Това ще доведе до изсушаването й, и неминуемо ще се отрази върху цвета й. Ако все пак няма как, то използвайте шапка или продукт със защита.

продукти за баняНе мийте всеки ден
След посещение на фризьорския салон (или след старателна помощ от страна на приятелка) и придобиване на нов-новеничък цвят на косата, не е нужно да я миете всеки ден. Изчакайте поне 48 часа преди следващото миене или когато е наистина наложително. Използвайте шампоан за боядисана коса.

Мийте с хладка вода
Горещата вода е истински враг на цвета на косата. Ако тялото ви може да го понесе, мийте косата си със студена вода. Ако не ви понася, то поне, когато изплаквате от шампоана, завъртете кранчето на леко хладка вода.

Използвайте подходящ балсам
Не само шампоанът, но и балсамът е от изключително значение за правилното третиране на боядисаната коса. Той също трябва да е съобразен с процедурите, които прилагате. Постоянната употребата на балсам ще помогне на косъм да покаже целия си блясък и цвят.

косаОтнасяйте се добре с косата си
Боядисаната коса е много по-предразположена към накъсване и изтощаване, затова и грижата за нея трябва да е по-специфична и нежна. Бъдете внимателни особено, когато тя е мокра – не я скубете с гребена, не я търкайте силно с хавлиената кърпа – просто оставете да изсъхне естествено. Ако имате възможност и време не използвайте сешоар или преса, които допълнително ще увредят нейната структура.

Подстригването преди боята
Колко пъти ви се е случвало да боядисате косата си, след което да решите, че новият цвят се нуждае и от нова прическа? Едно внимателно планиране на нещата може да ви спести много пари и нерви, тъй като всички сме съгласни, че да се боядисаш, след което да подстрижеш част от новия цвят не е сред най-умните идеи, за които можем да се сетим.

Последно: трикче с винен оцет
За да фиксирате цвета на косата, използвайте 100 мл винен оцет. След боядисването и измиването с шампоан, полейте косата с него. Отмийте с хладка вода.