Много хора мечтаят да се сдобият с приятен тен и за целта през лятото буквално се „пържат” на слънце. Изследване на британски учени, цитирано от БГНЕС, обаче доказа, че не е необходимо да лежите с часове на плажа в най-голямата жега, за да получите така желания бронзов загар. Трябва само да наблегнете на плодовете и зеленчуците в менюто си…

"Повечето хора считат, че най-добрият начин да подобрите цвета на кожата си е да се сдобиете със слънчев тен. Но нашето изследване показва, че яденето на много плодове и зеленчуци в действителност е по-ефективно", казва ръководителят на проучването д-р Йън Стивън.

Учените, които работили в лаборатория на университета „Сейнт Андрюс” в Шотландия, оценили цвета на кожата на участниците в изследването в зависимост от хранителния им режим. Оказало се, че онези от тях, които консумират повече натурални продукти, имали по-златист цвят на кожата.

След това експертите използвали научен инструмент, наречен спектрофотометър, измерващ начина, по който светлината от различните части на спектъра се абсорбира от кожата. Така било установено, че доброволците с хубав загар имали по-високо ниво на каротеноиди, жълти и червени антиоксиданти, които засилват имунната система и повишават плодовитостта.

В най-големи количества каротеноидите се съдържат в жълтите и червени чушки, спанака, кайсиите и пъпешите.