Акнето е едно от най-често срещаните състояния на кожата и често е причина за притеснения, изолация, лошо настроение и т.н. Но ако си мислите, че известните не страдат от него, защото екипи от специалисти постоянно бдят за тяхната красота - това съвсем не е така. Камерън Диас, Виктория Бекъм и Бритни Спиърс са само част от звездите, които са имали този кожен проблем. Интересното е, че при някои от тях акнето не е типичната тийнеджърска проява, а се забелязва и в по-зрели години. 

На 16 години кожата на Бритни Спиърс е чувствителна, поради което лесно се зачервява. Гримът, стресът и потта при активните танци, като част от живота й, често са били причина за активиране на пъпките. Разбира се, в клиповете и в изпълненията на живо това не се забелязва. Певицата вече е майка на двама синове и ежедневието й е доста различно.

Снимка: Getty Images

Камерън Диас - бивш модел и актриса, също се е борила със склонността на кожата си към акне.  В тийнейджърска възраст има пъпки по бузите, челото и брадичката.  В книгата си „The Body Book: Feed, Move and Understand and Love your Amazing Body“ актрисата разказва за това как се е борила с акнето от младежките си години и как тo е станало кошмар за нея на зряла възраст. Камерън разкрива, че лошата й кожа е била причина за много притеснения, защото винаги е трябвало да я прикрива с  грим  за снимки. Тя признава още, че се е чувствала зле в тези времена. Фокусира се основно върху храната, която приема, и това й помага да изчисти кожата си.  

Снимка: Getty Images

Риана пък не само страда от акне, но и от белезите, които то оставя. След като успява да се справи с кожния проблем, тя се подлага на различни процедури за изчистване на кожата. Според списание "Хелоу" тя прави множество терапии с кислород, за да изравни кожата си. 

Снимка: Getty Images

Алиша Кийс има линия продукти за грижа за кожата Keys Soulcare, които са насочени към решаването на различни проблеми. В клип в YouTube тя споделя дневната си рутина. За нея грижата за кожата е собено важна и дори да има само 5 свободни минути в края на деня, ги отделя за това. Алиша използва ролери за лице, както и етерични различни масла. Признава, че за нея най-важно е дълбокото почистване. 

Снимка: Getty Images

Майли Сайръс също страда от акне и измисля интересен начин да го прикрие. През 2015 година тя се опитва да отвлече вниманието на папараците, наобиколили летището, от лицето си, обсипано с пъпки. Певицата си слага крем с цинк и залепва по една лъскава лепенка на звезда върху тях. 

В интервюта певицата признава, че пъпките по лицето са й създавали дискомфорт най-вече в училище. Тя обаче няма притеснения да споделя свои селфита с маски на лицето или да показва брекетите, които преди е носела. 

Всъщност, акнето освен че е неприятен естетичен проблем, може да остави и белези.  

Безопасното им и ефективно лечение трябва да започва с консултация с дерматолог. А самото лечение на белезите е различно, в зависимост от тяхното естество. 

Освен познатите процедури за възстановяване на повърхността на кожата като лазерна терапия, химичен пилинг и дермабразио, други начини за противодействие на акнето са:

Филърите, които ефективно запълват атрофичните белези от акне.
• Стягане на кожата с радиочестота
• Стимулация за образуване на колаген, известна и като „медицинско микроиглиране“ или “micro-needling”.  
Мезоконци - вкарване на много малки нишки в кожата, които оформят мрежа под белезите от акне и стимулират кожата да произвежда повече колаген в увредените зони.
• Минимални оперативни интервенци

Снимка: Getty Images

Дерматологът или пластичният хирург може също така да повдигне белега, като разхлаби влакната под него и го приближи до повърхността, така че да е по-малко забележим, разказва д-р Бан Камуна от Jewel Skin Clinic.

Повечето белези са постоянни, но лекарят може да ви помогне да намерите правилното лечение, което да намали размера и видимостта им.