Над 400 000 души годишно убива нездравословната храна в САЩ, като лошите хранителни навици значително допринасят за увеличаване на сърдечносъдовите заболявания.
Консумацията на повече плодове и зеленчуци и по-малко нездравословни мазни и солени храни ще предотврати стотици хиляди смъртни случаи годишно, коментира резултатите от научното изследване проф. Ашкан Афшин от Вашингтонския университет.
Подобреният хранителен режим може да понижи близо половината смъртни случаи в следствие на сърдечносъдови заболявания, отнели живота на 222 100 мъже и 193 400 жени през 2015-а в Щатите.
Наднорменото тегло, тютюнопушенето, вредната храна, липсата на физическа активност и генетичните фактори са сред основните причинители на сърдечносъдови заболявания.