Консумацията на различните видове храна варира сериозно в страните и континентите по света, като редакторите на списание "National Geographic" се заемат да изследват как се променят хранителните навици на хората в различните райони на планетата за последните 50 години.
Така виждаме, че генерално хората по света си набавят най-много калории от зърнените храни (45%), захар и мазнини (20%), плодове и зеленчуци (11 %), месо (9%), яйца и млечни продукти (8%) и други (6%).
Средният дневен прием е 2870 калории за човек.
Най-консумирани като количество (грам на човек) са плодовете и зеленчуци (40 %), зърнените храни (21%), яйца и млечни продукти (15%), месо (9%), захар и мазнини (7%) и други (8%).
Средният дневен прием е 1878 грама за човек.
Инфографиките на "National Geographic" предлагат също интересен поглед към растящата консумация на месо (телешко, свинско, птиче, морски продукти и други) в световен мащаб за периода между 1961-2011 г. Вижте подробна информация в сайта на изданието.