Първият учебен ден е емоционален за всички родители не само на първокласници, но и на всички ученици, които отново ще прекрачат прага на училището. Щастливите емоции са примесени с притеснения около ежедневното пребиваване на децата в среда с повече вируси, рязкото спадане на температурите и продължителния престой на закрито. И те никак не са неоснователни. Затова всеки родител се замисля за подсилване на имунитета на ученика още преди започване на училище.

Снимка: istockphoto.com

Всъщност имунитетът е нещо, което можем да подсилваме през цялото лято. Игрите навън на чист въздух, разходките в планината, морският въздух, морската вода, минералните басейни са начин да калите детето и да подготвите организма му за септември, когато ще се събере на едно място със своите съученици, а бацилите ще дебнат от всеки ъгъл. По този начин не само детето ще боледува по-рядко, но дори и да се случи, организмът ще се бори с болестите по-лесно и без особени усложнения.

Снимка: istockphoto.com

Здравословното хранене и спортът също са важни за изграждане на здрав организъм на подрастващите.  

Каляването през цялото лято лесно може да прерасне в подсилване чрез природни имуностимулатори – нещо, към което съвременният родител все по-често прибягва заради естествената природа на продуктите.

Най-силните имуностимулатори, които са подходящи и за деца, са черен бъз, ехинацея, прополис, пчелно млечице, рибено масло, омега 3, витамин Д и др. Важно за тях е да се знае, че действието им не започва веднага. Добре е приемът им да започне месец преди застудяването и училището и да продължи поне 3 месеца. Много родители се отказват след първите няколко седмици, в които не виждат видими резултати.

Ако държите това, което давате на децата да е изцяло естествено, може да поръчате сок от черен бъз например. Много български ферми и производители правят големи количества преди сезона на настинките и можете да си купите директно от тях.

Снимка: istockphoto.com

Препоръчителният дневен прием за възрастни е 15-20 мл, а за деца 5-10 мл. Друга възможност за покупка от проверен източник, са био магазините.

Нещо, което може сами да си приготвите у дома и което е подходящо, както за превенция, така и след вече започнали неразположения на децата, е детокс вана. Тя се прави изцяло от натурални съставки и повлиява добре организма. Детокс ваната е комбинация от топла вода, масла и соли, в които детето прекарва 15-20 минути. От една страна организмът се пречиства, а от друга поема полезните свойства на солите и маслата.

Снимка: istockphoto.com

Детокс вана за имунитет
Напълнете ваната (или коритото) с топла вода, която да е с поносима температура за детето. Изсипете ¼ ч.ч. сода за хляб, която ще неутрализира хлора в чешмяната вода. Изчакайте 3-4 минути, след което добавете половин чаша английска сол (продава се в аптеките за стотинки). Възрастта на детето ще определи каква да е концентрацията на етерични масла. За деца от 1 до 5 години се слага по 1 капка от всяко масло, за деца от 6 до 11 г. се слага по 3 капки, а за деца от 12 до 17 г. – по 5-6 капки. Етеричните масла, които може да използвате и да комбинирате са такова от лавандула, чаено дърво или лимон. Към ваната се добавя и 1 ч. л. кокосово масло. Детето трябва да стои 15-20 минути във водата. След ваната не използвайте измиващи препарати, за да могат съставките да продължат да действат. Такава вана може да правите веднъж седмично и винаги, когато усетите, че детето се разболява и е неразположено.